Politie Midden- en West Brabant

Komend weekend alcoholcontroles rond sportkantines

TILBURG, 18 september 2006

Politie houdt alcoholcontroles bij sportkantines

In het weekend van 23 en 24 september a.s. houden de zes zuidelijke politieregio's, Limburg-Zuid, Limburg-Noord, Brabant-Zuidoost, Brabant-Noord, Midden-West Brabant en Zeeland, in de middag en het begin van de avond weer alcoholcontroles bij of in de onmiddellijke nabijheid van sportkantines.
Jaarlijks bij het begin van het sportseizoen wordt op deze manier extra aandacht gevraagd voor het bewust omgaan met alcoholgebruik tijdens en na sportevenementen. De controle moet helpen om het aantal bestuurders dat na een sportkantinebezoek met drank op achter het stuur kruipt, terug te dringen.

De politie heeft de indruk dat de normen van alcoholgebruik na sporttrainingen -en wedstrijden niet al te nauw worden genomen. Dat baseert ze o.a. op resultaten van controles die de afgelopen jaren op wedstrijddagen in de buurt van sportterreinen zijn gehouden. Daarbij bleek dat ongeveer 40 procent van de overtreders van een sportkantine kwam.

Veel bezoekers van sportkantines zijn jonge mensen. Onder hen dan ook veel beginnende bestuurders. Vanaf 1 januari geldt voor deze groep een strengere alcohollimiet van 0,2 promille. Van deze groep bestuurders zijn in de eerste helft van dit jaar in Nederland al ruim 1500 jongeren betrapt op het rijden met te veel drank op. Onder hen zeker ook kantinebezoekers.

Iedereen weet dat alcohol en verkeer niet samen gaan en dat alcoholgebruik de kans op het krijgen van een ernstig ongeval sterk verhoogt. Dat risico wordt hoger naarmate de hoeveelheid alcohol groter is. Na zo´n drie glazen alcoholhoudende drank is de kans op een ongeval ongeveer anderhalve keer zo groot als zonder alcoholgebruik. Bestuurders met 1,5 promille in het bloed, 3 keer de maximaal toelaatbare hoeveelheid van 0,5, hebben ongeveer 200 keer zoveel kans om bij een ongeval om het leven te komen dan nuchtere bestuurders. In 2001 vielen bijna 200 doden en kwamen ruim 3000 mensen in het ziekenhuis terecht na ongevallen waarbij alcohol in het spel was. Ruim 20 % van alle slachtoffers waren mannen tussen 18 en 24 jaar. In 2004 was het aantal doden na een ongeval met alcoholgebruik een stuk lager, maar wordt geschat op 135 en dat is 15% van alle verkeersdoden.

Verantwoordelijkheid
Hoewel het hele jaar door (onaangekondigde) controles gehouden worden wil de politie aan het begin van het sportseizoen de sporters, supporters, maar ook de besturen van sportverenigingen en kantines nadrukkelijk wijzen op de gevaren van alcoholgebruik in het verkeer. Aan verenigingsbesturen is informatie en materiaal aangeboden om binnen de vereniging extra aandacht aan dit zo belangrijke onderwerp te schenken.
Het bestuur (en exploitant van een eigen clubhuis waar alcohol wordt geschonken) draagt, naast de eigen verantwoordelijkheid van de betrokkene zelf, ook een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid om alcoholgebruik goed te reguleren en overmatig gebruik te voorkomen.

Auteur: Jan Clarijs