Gemeente Maassluis

Rijnmonders goed bewust van risico's in leefomgeving

Dit is een persbericht van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) en DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) hebben onderzoeksbureau B&A laten onderzoeken welke behoeften Rijnmonders hebben aan communicatie over risico's en risicobronnen in hun directe leefomgeving. Uit het onderzoek blijkt dat bewoners van het Rijnmondgebied goed weten welke risicobronnen er zijn in hun leefomgeving. Ze willen daarover met enige regelmaat informatie ontvangen. Door de gemeente, en zeker ook door de bedrijven die bron zijn van deze risico's. Het volledige onderzoek kunt u vinden op www.dcmr.nl, en op www.veiligheidsregio-rr.nl.

Uitkomsten

De uitkomsten van het onderzoek geven een realistisch beeld van de houding van de inwoners ten opzichte van risico's, hun kennis over deze risico's en de informatiebehoefte hierover. Er komt naar voren dat de respondenten op de hoogte zijn van risico's in de directe omgeving en deze ook kunnen noemen. 88% van de inwoners kan risicobronnen noemen, zoals tankstations, opslag van gevaarlijke stoffen en terrorisme. Verder blijkt dat de gemeente als zender van informatie over risico's geloofwaardig is en dat burgers ook van de bedrijven zelf verwachten informatie te krijgen.

Methode

Naar 4000 adressen in de regio is een brief met een uitgebreide vragenlijst gestuurd. In het onderzoek is speciaal aandacht besteed aan een aantal risico's die samenhangen met externe veiligheid, zoals vuurwerk en transport gevaarlijke stoffen.

Vervolg

De behoefte van bewoners die uit het onderzoek naar voren komt, is een uitgangspunt voor de communicatie over risico's in de regio. Samen met de wet- en regelgeving op het gebied van risico- en crisiscommunicatie vormt het de basis voor een regionaal communicatieplan risicocommunicatie. Dit communicatieplan wordt nu uitgewerkt. In 2007 zal het communicatieplan risicocommunicatie worden gepresenteerd aan de betrokken gemeenten in de regio.