Rijksuniversiteit Groningen

Inhoud van de pagina:
nederlands

Marten Toonder en Ollie B. Bommel als inspiratiebron

Datum: 18 september 2006

Wie Marten Toonder zegt, zegt Heer (Olivier B.) Bommel en Tom Poes. Van 1941 tot 1986 verschenen de Bommelstrips in ongeveer vijftig kranten in binnen- en buitenland. Met zijn eigen Toonder Studio's werd Marten Toonder (1912-2005) een begrip in de stripwereld. Hij was niet alleen een begenadigd tekenaar, maar ook een geboren verteller, een taalvernieuwer en een milde maatschappijcriticus, die vijftig jaar lang de tijdgeest feilloos aanvoelde. De vooraanstaande literatuurcriticus Kees Fens noemde hem `de laatste sprookjesschrijver uit de Nederlandse letterkunde. En de grootste.' Marten Toonder beïnvloedde hele generaties Nederlandse auteurs, letterkundigen en tekenaars. Vier van hen vertellen over hun grote inspiratiebron.

August Hans den Boef - Geldhonger en natuurvernietiging

Publicist en essayist August Hans den Boef leerde het werk van Toonder kennen via het weekblad Donald Duck. De Bommelverhalen in de NRC maakten hem `argeloos rijp' voor kritiek op kapitalisme en natuurvernietiging. Ook de benepen ideologie van zijn reformatorische omgeving haalde Toonder in zijn Bommelstrips op subtiele wijze onderuit.

Dick Matena - Een leven met Marten Toonder

Striptekenaar Dick Matena (1943) kan zich een leven zonder Marten Toonder, Tom Poes en heer Bommel nauwelijks voorstellen. Hij begon zijn indrukwekkende tekencarrière in de Toonder studio's en bleef een levenlang nauw betrokken bij Toonder en zijn werk. Matena is een veelbekroond striptekenaar. Voor zijn `verstripping' van De Avonden en Kort Amerikaans oogstte hij veel lof.

Marq van Broekhoven - De Kinderlokker

Het werk van Marten Toonder verleidde de jonge Marq van Broekhoven (1960) tot de wereld van de strip. Van jongs af was hij een fanatiek verzamelaar van Toonders werk en las hij alles wat over zijn grote voorbeeld werd geschreven. Zelf is hij succesvol met strips als Peer de Plintkabouter en De Collectioneur.

Seth Gaaikema - Het literaire van Bommel

Wat zelden of nooit voorkomt is dat de tekenaar van een onsterfelijke strip ook nog een literator van groot formaat blijkt te zijn. Cabaretier Seth Gaaikema studeerde af op het werk van Marten Toonder en werd een intieme vriend. `Onze overeenkomst was onze nuchtere, Groningse kijk op de wereld.'

De avond wordt georganiseerd i.s.m. de opleiding Kunsten, Cultuur en Media van de RUG en het Nederlands Stripmuseum.

Datum en tijd

maandag 18 september 2006, 20.00 uur

Spreker

August Hans den Boef, Dick Matena, Marq van Broekhoven en Seth Gaaikema

Titel

Heren van Stand - Marten Toonder en Olivier Bommel als inspiratiebron

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 5462, www.rug.nl/studium U verandert van portal