Nr. 164
6 september 2006
100 dagenprogramma:
Geslaagde opmaat voor collegeprogramma 2006-2010
Tientallen zichtbare acties in de stad en ruim 130 ontmoetingen met Rotterdamse burgers, instellingen en bedrijven. Met deze resultaten sluit het college het 100 dagenprogramma af, dat de opmaat vormde naar de nieuwe collegeperiode.
Zichtbare resultaten neerzetten in de stad en samenwerking zoeken met burgers en organisaties. Dat was de inzet waarmee het college kort na zijn installatie aan de slag ging. Met de uitvoering van het 100 dagenprogramma heeft het college van Rotterdam een voorproefje gegeven van het collegeprogramma 2006-2010, dat op 18 september wordt gepresenteerd.
Investeren in de stad
Zichtbare resultaten met het thema "investeren in de stad" zijn onder andere de versnelde opening van de stadswinkel in Hoogvliet, het veiliger maken van drukke fietsroutes (bijv. Jericholaan) en het opknappen van enkele slooplocaties (bijv. in het Lloydkwartier) en speeltuinen (bijv. De Waal en Bodelo in Charlois). Ook zijn deze zomer op diverse plekken in de stad extra bloembakken en groen geplaatst. Met voorrang is een actieplan opgesteld voor de woningverbetering van oudere, slecht onderhouden panden. Om beter te kunnen toezien op de veiligheid op straat is in Delfshaven een pilot gestart met mobiel cameratoezicht.
Ondernemers als partners
Het thema "ondernemers als partners" resulteerde in serieus overleg met jonge en gevestigde ondernemers over het ondernemersklimaat in Rotterdam. In juni is de eerste bio-ethanolpomp geopend. Een primeur voor Nederland en van betekenis in het kader van het Rotterdamse energie- en milieubeleid.
Jeugd centraal
Het thema "jeugd centraal" leverde een variëteit aan resultaten op waaronder breakdancewedstrijden, een streetcontest voor skateboarders en een jongerenagenda die tot stand kwam met inbreng van Rotterdamse jongeren. Veel punten uit de jongerenagenda worden door het college overgenomen. Ook is gewerkt aan een strakke handhaving en begeleiding van overlastgevende jongeren. Om het tekort aan stageplaatsen voor jongeren versneld weg te werken, zijn stagemakelaars aangesteld.
Kansen bieden
Onder de noemer "kansen bieden" zijn projecten versneld op de rails gezet die mensen weer op weg kunnen helpen: meer coaches voor probleemgezinnen, een stedelijk meldpunt voor huurders met klachten over hun huisbaas.
Nog niet afgerond
Niet alle acties zijn precies binnen de periode van 100 dagen afgerond. Het gaat om de opening van het Huis van de Culturele Dialoog, de aanbieding van het Milieu Effect Rapport voor de Tweede Maasvlakte, het plaatsen van 50 tijdelijke wooneenheden, de opening van een stadswinkel in de deelgemeente Prins Alexander, de presentatie van het Binnenstad Actie Programma en de ondertekening van het Pact op Zuid. Deze acties worden op een later moment gerealiseerd. Zo gaat de stadswinkel in Prins Alexander op 14 september open en op 15 september gaat de realisatie van het Huis van de Culturele Dialoog van start met een werkconferentie. Het Pact op Zuid wordt op 25 september ondertekend.
In vijf straten is een start gemaakt met de verbreding en verdieping van Mensen maken de Stad. Aan de actieprogramma's voor deze straten wordt gewerkt.
130 ontmoetingen
Een essentieel actiepunt uit het 100 dagenprogramma was het voornemen om onder het motto "met elkaar aan de slag" 100 ontmoetingen te hebben met Rotterdammers, professionals en vrijwilligers in de stad. Gezamenlijk hebben de collegeleden 130 ontmoetingen gehad. Het college heeft deze contacten als bijzonder leerzaam en inspirerend ervaren.
Op 18 september presenteert het college van B en W het collegeprogramma 2006-2010. In de namiddag is er van 16.30 tot 18.30 uur een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis voor de mensen die de collegeleden in het kader van de '100 ontmoetingen' hebben gesproken.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam