Ingezonden persbericht

Take Care Limburg
Nieuwsbrief 5 - september 2006

Inleiding

Publiekszender L1 zendt met ingang van zondag 3 september de 13-delige tv-serie Take Care Limburg uit over de vermaatschappelijking van de zorg in Limburg. Via deze digitale nieuwsbrief wil initiator het Huis voor de Zorg alle betrokkenen bij de vermaatschappelijking van de zorg in Limburg op de hoogte houden van de voortgang van de publiekscampagne Take Care. De digitale nieuwsbrief Take Care Limburg verschijnt in de periode medio juni tot en met eind december 2006. Het concept voor deze serie is ontwikkeld en geproduceerd door het productiehuis MOVED uit Tilburg en werd eerder succesvol uitgevoerd voor Omroep Zeeland en Omroep Brabant.

Komende aflevering, zondag 16.30 uur: Audry Geraets en Noud Stals

In aflevering 3 van Take Care Limburg ontmoeten twee moeders elkaar voor het eerst: Ria Stals-Baetsen en Elly Geraets, beiden moeder van een kind met een verstandelijke beperking.

Elly Geraets (54) uit Puth heeft een dochter van 31, Audry. In de loop van de eerste 4 jaar bleek dat Audry niet goed meekon met haar leeftijdsgenoten. Dat was het begin van een lange tocht langs scholen, medische onderzoeken en ondersteuning. Maar vooral heeft Elly, haar man en ook haar zoon vooral veel zelf moeten doen, en bleek de omgeving niet altijd even meelevend. Nog steeds weet Elly niet wat haar dochter precies mankeert. Binnenkort gaat Audry zelfstandig wonen, en dat is ook voor Elly een hele stap. Kan ik Audry loslaten? Elly denkt en hoopt dat Audry in de nieuwe woonvorm een plekje zal vinden tussen de 'normale mensen'. Elly heeft vaak dingen fout zien gaan met cliënten die zelfstandig willen wonen. "Ook al gebeurt dat met hele kleine stapjes, ze vallen bijna altijd terug en hebben gewoon 24 uur per dag zorg nodig. Daar wordt te makkelijk over gedaan."

Ria Stals-Baetsen uit Kelpen Oler is 32 jaar - praktisch even oud als Audry de dochter van Elly - en heeft een zoontje (5 jaar) met het syndroom van Down. Spoedig bleek dat het erfelijk was. Er volgde een onderzoek in de hele familie en er bleken verschillende familieleden drager te zijn van een chromosoom met een kans op kinderen met een verstandelijke beperking. Ria stond met die wetenschap voor het dilemma: durf ik nog meer kinderen na Noud?

Op de peuterspeelzaal was Noud welkom. "Daar was ik wel verbaasd over. Het bleek dat de juf van de peuterspeelzaal zelf een dochter met Down had. Ze stond er helemaal open voor en wilde Noud graag op de peuterspeelzaal hebben. We hebben dat meteen aangegrepen. Anders werd het een kinderdagcentrum, en dat riep bij mij gevoelens van een inrichting op. En dat wilde ik echt niet voor Noud. Nu weet ik wel beter. We zijn gaan kijken bij kinderdagcentrum 't Brombemke. Het centrum heeft een snoezelruimte, een zwembad, en nog veel andere faciliteiten die ik thuis miste. Ik was helemaal verbaasd, waarom wist ik dat niet eerder?"

Meer informatie via de websites:
Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg: www.pswml.nl
Zorgboerderij Ophovenerhof: www.ophovenerhof.nl
Woonpunt: www.woonpunt.nl
AZM Maastricht: www.azm.nl
Persoonsgebonden budget: www.minvws.nl/dossiers/persoonsgebonden_budget_pgb

Website Take Care Limburg

Op de website van Take Care Limburg vindt u meer (achtergrond)informatie: www.takecarelimburg.nl

DVD Take Care Limburg: origineel kerstcadeau voor uw medewerkers

De DVD met alle afleveringen van Take Care Limburg zal medio december worden uitgebracht, in een passende verpakking. De prijs van de DVD zal nog worden bepaald. Misschien een origineel kerstcadeau voor uw medewerkers?

Take Care Limburg wil informeren en profileren

Take Care Limburg gaat uit van de vraag van de zorgbehoevende Limburgers. Zij zullen in toenemende mate gaan bepalen waar zij willen wonen en hoe zij hun leven willen inrichten. Zorg en welzijn op maat zijn voorwaarden om daaraan invulling te geven. Het Huis voor de Zorg wil met de tv-serie en publiekscampagne Take Care Limburg het Limburgse publiek informeren over de vermaatschappelijking van de zorg en de consequenties die dat heeft voor cliënten, zorgaanbieders en de samenleving. De wens dat mensen de regie over hun eigen zorg houden, staat daarbij centraal.
Ieder programma bestaat uit een gefilmd dubbelportret van twee zorgvragers, met wie iedereen zich kan identificeren. In de serie zal nadrukkelijk op zoek worden gegaan naar vernieuwende projecten en initiatieven waarin de zorgvrager centraal staat en waarmee de vermaatschappelijking van de zorg inhoud krijgt.
De serie zal op DVD verschijnen. Die is verkrijgbaar voor alle betrokkenen en geïnteresseerden. In een volgende nieuwsbrief hierover meer.

Uitzendingen tv-serie om 16.30 uur!

De uitzendingen van Take Care Limburg beginnen iedere zondag om 16.30 uur! De uitzendingen worden vervolgens herhaald om 19.00, 21.00 en 23.00 uur. En op maandag loopt de uitzending mee in de zogeheten carrousel van L1. De resterende uitzenddata zijn: 17-24 september, 1-8-15-22-29 oktober, 5-12-19-26 november.

Deelnemers Take Care Limburg

Take Care Limburg is gerealiseerd met dank aan de volgende zorgvragers, zorgaanbieders, instanties, ziektekostenverzekeraars, woningcoöperaties en welzijnsondernemingen:

Provincie Limburg - Xonar - Zorggroep Noord-Limburg - GGZ NML - Academisch Ziekenhuis Maastricht - Stichting Pepijn en Paulus - Zorggroep Meander - Huis voor de Sport - Atrium Medisch Centrum - Zorgverzekeraar CZ - Steunpunt Mantelzorg Rode Kruis ZZL - VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg - Woningstichting Servatius - Zorggroep Thuis - Stichting Revalidatie Limburg - Stichting Gehandicaptenzorg Limburg - Vivre Wonen Welzijn Zorg - RIBW Heuvelland en Maasvallei - Huis voor de Zorg - Orbis medisch en zorgconcern - Wonen Limburg - Woonpunt - ZO Wonen - Gemeenten Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen (Tripool Zuid Limburg) - Wonen Roer en Maas - Woningstichting Meerssen - Stichting Zwerfjongeren Limburg - Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg - Radar - VSB-fonds - Bureau Jeugdzorg Limburg - Mutsaersstichting - Stichting Wel.kom - Trajekt - PUNT Welzijn - Welzijnsgroep Parkstad Limburg - Synthese - Stichting Vorkmeer - Partners In Welzijn - Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk - Welsun Landgraaf - Stichting Dienstverlening Ouderen Heerlen - Welzijnswerk Onderbanken.

Het merendeel van de genoemde organisaties heeft een vertegenwoordiger in de redactiecommissie die voor de ontwikkeling van Take Care is gevormd. Hierin hebben verder nog zitting: KBO Limburg - Federatie van Gehandicaptenorganisaties in Limburg - Moved.

De communicatie van Take Care Limburg ligt in handen van Ambaum Media & Communicatie.

Meer informatie

Wenst u meer informatie over Take Care Limburg? Dan kunt u contact opnemen met het Huis voor de Zorg:
Telefoon: 046-4208159
Fax: 046-4208041

Website: www.huisvoordezorg.nl
E-mail: info@huisvoordezorg.nl