Ingezonden persbericht

Persbericht 15 september

LegioFreeWater op 1 bij Ministerie VROM

Mede dankzij bijdrage MKB Servicedesk en Universiteit Utrecht

DEN HAAG - Het Ministerie van VROM heeft een 'ladder' voor legionellapreventie opgesteld waarin de methode 'thermisch beheer' bovenaan staat. Tot deze soort van preventie behoort het innovatieve 'LegioFreeWater', een uitvinding van loodgieter Hans Korstanje. In samenwerking met de MKB Servicedesk en de Wetenschapswinkel Biologie van de Universiteit Utrecht lukte het een onderzoek uit te laten voeren dat resulteerde in een wetenschappelijk rapport.

MKB Servicedesk en Wetenschapswinkel Biologie

Via de MKB Servicedesk kwam Korstanje terecht bij de Wetenschapswinkel Biologie van de Universiteit Utrecht. Nienke Zevenbergen, projectmanager van MKB Servicedesk, legde contact met de Wetenschapswinkel. Die vonden een student biologie bereid om onderzoek te gaan doen: Matthijs Westerlaken deed enkele weken literatuurstudie naar de biologische werking achter bestrijding van legionella en verwerkte dit onder begeleiding van een docent tot een scriptie.

Het rapport

De Wetenschapswinkel Biologie van de Universiteit Utrecht presenteert vandaag het rapport 'Biologische mechanismen achter bestrijding van Legionella'. Het rapport beschrijft bondig het effect van thermische desinfectie op de afdoding van Legionella, vergeleken met een aantal alternatieve bestrijdingsmethoden. Voordeel van thermische desinfectie blijkt dat daarmee meerdere delen in de bacterie kapot gaan, en dat ook bacteriën bereikt worden die zich verstopt hebben in andere micro-organismen. Zo wordt de kans dat Legionella deze combinatie van factoren overleeft maximaal gereduceerd.

Wat is LegioFreeWater?

Het Ministerie van VROM geeft al jaren de voorkeur aan de methode van thermisch beheer. LegioFreeWater heeft deze techniek vernieuwd en ervoor gezorgd dat deze variant van thermische desinfectie nu hoog gewaardeerd wordt, ook door het ministerie. Door een slimme toepassing van een verwarmingslint in de waterleiding hoeven spoelacties of desinfectie van het water niet veel energie of water te kosten. Een automatisering van dit systeem kan bovendien een besparing op personeelskosten opleveren. Ook levert het LegioFreeWater systeem een groot milieuvoordeel omdat het systeem weinig water of energie verbruikt. De CO2 afgifte neemt af en de besparingen kunnen daardoor oplopen tot wel 90% ten opzichte van andere desinfecterende methoden.

Het succes van LegioFreeWater

In 2005 won Korstanje de Herman Wijffels Innovatieprijs voor het LegioFreeWater systeem en in mei 2006 behaalde de uitvinding de tweede plaatst bij 'Het ei van Columbus'. Op 13 september is bekend geworden dat LegioFreeWater de Nederlandse versie van de European Environment Press Award heeft gewonnen. LegioFreeWater gaat daarmee Europa in. Wordt vervolgd....

Het rapport 'Biologische mechanismen achter bestrijding van Legionella' is vanaf 14 september gratis te downloaden vanaf www.bio.uu.nl/wetenschapswinkel (nieuwste publicaties) of direct via http://www.bio.uu.nl/wetenschapswinkel/content/publicaties/pub-nieuwste.html

Contactpersoon Wetenschapswinkel Biologie: Sonja Verheijen, s.verheijen@bio.uu.nl



Ingezonden persbericht