Gemeente Amsterdam



Amsterdamse Oude Kerk 700 jaar de huiskamer van de stad

De Oude kerk bestaat binnenkort 700 jaar. Op zaterdagmiddag 16 en zondag 17 september wordt de inwijding van de Oude Kerk herdacht. Het programma bestaat uit muziek, een symposium, een avonddienst en een feestelijke toast en eert zo het brede aantal sociale functies die de kerk in de Amsterdamse gemeenschap gespeeld heeft.

De geschiedenis van de Oude Kerk gaat terug tot ca. 1250, toen Amsterdam een kleine nederzetting aan de Amstel was. Het eerste stenen gebouw in de stad speelde een belangrijke rol, niet alleen voor de uitoefening van het geloof, de verbinding in de echt en de laatste uitvaart, maar ook meer wereldse zaken: het boeten van netten en de reparatie van zeilen. Het was een ontmoetingsplaats voor handelaren en men voerde er toneelstukken op.

middeleeuws tafereel Begraafplaats

Al voor dat de kerk gebouwd werd diende de plek als begraafplaats. Door de eeuwen heen zijn er meer dan tienduizend mensen begraven in de Oude Kerk De volledig intacte gravenvloer bestaande uit ruim 2500 zerken herbergt o.a. Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt en de centrale figuur van 'de Nachtwacht', commandant Frans Banning Cocq. Sinds 1865 is er niemand meer in de Oude Kerk begraven.

Trouwen

De kerk herbergt niet alleen het graf van Saskia maar ook de 'roodeur', de deur waardoor Rembrandt en Saskia gingen om in ondertrouw te gaan. Sinds januari 2004 is het weer mogelijk om in de kerk in het burgerlijk huwelijk te treden.

Vandaag de dag

In onze tijd worden er in de Oude Kerk regelmatig concerten en tentoonstellingen georganiseerd. Er zijn drie orgels waarvan twee met wereldfaam. Tentoonstellingen hebben maatschappelijke thema's en prikkelen de bezoeker na te denken over het menselijk bestaan en de samenleving. Zo is er in de loop van de eeuwen veel veranderd maar ook weer niet. De Oude Kerk heeft haar typische karakter van een 'loopkerk' behouden Dat wil zeggen een kerk waarin de burger in en uit kan lopen, zowel een ruimte voor reflectie als sociaal contact: de huiskamer van de stad.