Nederlands Kanker Instituut


Open dag prostaatpoli NKI-AVL zaterdag 16 september

Amsterdam, 28 augustus 2006.- Het Nederlands kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam houdt op zaterdag 16 september een open dag van de prostaatpoli. Tussen 11.00 een 15.00 uur geven verschillende artsen uitleg over de diverse behandelingsmogelijkheden bij prostaatkanker en is het OK-complex geopend voor een demonstratie van de operatierobot.

Prostaatkanker is de meest voorkomende soort kanker onder mannen in westerse landen en is in het algemeen goed te behandelen en zelfs te genezen. Als prostaatkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, kan behandeling door operatie of bestraling volgen. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 7.900 mannen (bron: IKC, jaar 2003) prostaatkanker ontdekt. Prostaatkanker komt vooral voor bij oudere mannen. Ruim 4.200 van hen zijn 70 jaar of ouder.

Behandeling is niet in alle gevallen noodzakelijk. Indien dat wel het geval is zijn er diverse mogelijkheden, te weten verschillende vormen van operatie, inwendige en uitwendige radiotherapie en bij uitzaaiingen hormoon- en chemotherapie. In de prostaatpoli van het NKI-AVL worden alle benodigde onderzoeken op één en dezelfde dag gepland waarna, in de meeste gevallen, de uitslag dezelfde dag bekend is en behandelplan voorgesteld wordt.

Een van de nieuwste ontwikkelingen bij een operatie van de prostaat, is de operatie met behulp van een robot. Tijdens de open dag op 16 september worden verschillende demonstraties van deze nieuwe techniek gegeven. Verschillende artsen zijn tijdens deze dag aanwezig om al uw vragen op het gebied van behandeling bij prostaatkanker zoveel mogelijk te beantwoorden.

Het programma:

11.30 - 11.50 uur: Wat is een prostaatpoli? door dhr. W. de Blok, nurse practitioner 12.00 - 12.30 uur: Brachytherapie en uitwendige bestraling bij prostaatkanker door dr. L. Moonen, radiotherapeut 12.40 - 13.00 uur: Hormonale behandeling bij prostaatkanker door dr. W. Meinhardt, uroloog 13.10 - 13.40 uur: Operatie bij prostaatkanker, ook met behulp van de operatierobot door dr. A. Bex, uroloog


* Deze lezingen vinden plaats in de Glazen Zaal. Het aantal zitplaatsen is beperkt, komt op tijd want vol is vol.
* In het OK-complex op de 2e etage worden doorlopend demonstraties van de operatierobot gegeven.
* Informatiemateriaal over de diverse behandelmogelijkheden bij prostaatkanker is in voldoende mate aanwezig. De polikliniek Seksualiteit en Kanker is deze dag ook vertegenwoordigd.