Nederland wil meer contact met zijn buren

Douwe egberts nederland

Utrecht, 10 augustus 2006 - Een overgrote meerderheid (77%) van Nederland wil meer contact met zijn buren, maar komt er door dagelijkse drukte niet aan toe. 79% van de Nederlanders heeft dan ook het gevoel dat de verbondenheid met de buren de laatste jaren afneemt. Deze conclusies uit een onderzoek van Motivaction vormen voor Douwe Egberts de aanleiding tot het organiseren van de Nationale Burendag op zaterdag 16 september.

Klets-, klus- en verzorgburen
Door de alledaagse drukte leven veel buren langs elkaar heen en komen niet met elkaar in contact. Wanneer gevraagd wordt naar burencontact in het algemeen, geeft meer dan tweederde (70%) aan dat Nederlanders te weinig tijd hebben om gezellig even te kletsen met de buren. En als er al contact is, gaat dat in 54% van de gevallen niet verder dan gedag zeggen. Het gevoel van gezelligheid in de buurt neemt dan ook sterk af. Toch omschrijven de meeste Nederlanders zichzelf als een buur waar je wat aan hebt. Zo geeft 32% van de Nederlanders aan een echte kletsbuur te zijn, is 29% een verzorgbuur (plantjes water geven et cetera) en helpt 9% graag met klusjes.

16 september Burendag
Burendag is een dag om de buren even op te zoeken, een praatje te maken of misschien zelfs wel een buurtfeest te organiseren. Douwe Egberts heeft Burendag geïnitieerd en zal het met een campagne ondersteunen. Want waar gezelligheid is, is koffie. Iedereen kan vanaf vandaag meedoen door op www.de.nl de buren uit te nodigen of aan te geven wat er op Burendag bij hen in de straat zou moeten gebeuren. Op een persoonlijke buurtkaart kan men op de website bovendien zien welke buren meedoen en zijn buurtfeesten en andere prijzen te winnen. Bovendien krijgt iedereen die op www.de.nl aangeeft dat burencontact belangrijk is, een gratis een deurschildje waarmee je laat zien dat je open staat voor contact met de buurt. Burendag zorgt er zo hopelijk voor dat Nederland ervaart hoe gezellig ons land eigenlijk is!

Het belang van burencontact
Dat contact met je naaste buren belangrijk is onderschrijft ook Evelien Tonkens, bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam: 'Uit onderzoek blijkt dat mensen over het algemeen positiever gaan denken over andere groepen wanneer ze met elkaar in contact komen. Zeker wanneer mensen echt met elkaar in gesprek gaan, leidt dat tot meer begrip en respect. Hoe groter de afstand tussen bevolkingsgroepen is, des te lager waarderen deze elkaar en des te meer stereotype opvattingen men over elkaar koestert. Burencontact kan daar verandering in brengen.'

NOOT AAN REDACTIE:
De gegevens in dit persbericht komen voort uit een kwantitatief onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Layana Mokoginta, voorlichter Burendag
Tel + 31 6 52660350
Fax + 31 84 7321722
layana@deburendag.nl

Kijk ook op www.deburendag.nl/pers - hier staat het onderzoek gepubliceerd en vindt u meer informatie over Burendag.