Gemeente Hengelo

Kabinetsleden en wethouder adopteren Berflo Es

Dertien ambassadeurteams adopteren dertien wijken in elf steden, waaronder de Beflo Es in Hengelo. Samen met een wethouder, een topambtenaar en een prominente deskundige wordt een minister of staatssecretaris verantwoordelijk voor één wijk. Daar gaan ze hardnekkige problemen op onconventionele wijze oplossen. Op de startbijeenkomst van 14 september jl. in Sociëteit De Witte in Den Haag hebben de ambassadeurstrios zich gepresenteerd.

Adoptieteam Berflo Es

Het adoptieteam voor de Berflo Es wordt gevormd door:
* Hans Kok (r), wethouder stedelijke vernieuwing en stadsdeelwethouder Hengelo Zuid;

* Leon van Halder (l), directeur generaal ministerie van Binnenlandse Zaken;

* Ralph Pans (l), voorzitter van de directieraad van het VNG;
* Clémence Ross-van Dorp (m), staatssecretaris ministerie van VWS.

Het thema dat het adoptieteam voor de Berflo Es hanteert luidt: Publiek private samenwerking voor een leefbare Berflo Es. Het project FC Twente, Scoren in de wijk dient hierbij als voorbeeld.

Nieuwe coalities voor de wijk

In het project Nieuwe coalities voor de wijk hebben lokale partijen samen met het Rijk dertien aandachtswijken gekozen waar de leefbaarheid moet verbeteren. De wijken liggen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Zaanstad, Den Helder, Heerlen, Hengelo, Deventer, Emmen en Haarlem. Veertien ministers en staatssecretarissen verbinden zich ieder aan een wijk. In deze wijken moeten wonen, leren, zorgen, werken en samenleven elkaar gaan versterken. De adoptieteams gaan samen één of meerdere concrete problemen in een wijk aanpakken en dit op onorthodoxe wijze tot een oplossing brengen. De leden van de teams maken zichzelf verantwoordelijk om de problemen op te lossen en schuwen de grenzen van hun bevoegdheden niet. De doelstelling is dat op 1 mei 2007 de problemen zijn opgelost.

Innovatieve oplossingen

Ondanks de vooruitgang in veel wijken blijkt een aantal problemen zeer hardnekkig en moeilijk op te lossen. Bij beslissingen die de leefbaarheid in wijken raken zijn veel verschillende partijen betrokken. Partijen die het beste met de wijk voor hebben, maar door verschillende werkwijzen en belangen elkaar kunnen tegenwerken. Elke wijk kent namelijk zijn eigen problemen en dus ook zijn specifieke oplossingen. De ambassadeurteams zoeken dwars door bestaande werkwijzen en organisaties heen naar innovatieve oplossingen. Na mei 2007 worden de geleerde lessen ook in andere wijken toegepast.