Vlaamse Overheid
Beslissingen van de Vlaamse Regering
Op voorstel van minister-president Yves Leterme
Van 14 juni tot 14 september 2008 vindt in Zaragoza een wereldtentoonstelling plaats met als thema 'Water en Duurzame ontwikkeling'. De federale overheid heeft de Vlaamse Regering gevraagd om deel te nemen via een Belgisch paviljoen. De Vlaamse Regering richtte op 20 juli 2006 een ambtelijke werkgroep op, onder voorzitterschap van de Diensten van het Algemeen Regeringsbeleid, om advies te geven over de voor- en nadelen en om een voorlopige kostenraming te maken. Op basis het dit advies beslist de Vlaamse Regering om niet deel te nemen aan de wereldtentoonstelling in 2008 via een Belgisch paviljoen. De minister-president zal deze beslissing meedelen aan het Belgisch Commissariaat bij de Internationale Tentoonstelling van Zaragoza 2008. Een eventuele deelname van de Vlaamse milieuoverheid aan het paviljoen van het netwerk ENCORE wordt nog onderzocht.
Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman
In het kader van de economische expansiesteun voor strategische projecten in regionale steungebieden kent de Vlaamse Regering steun toe aan volgende bedrijven: nv Balta Industries in Sint-Baafs-Vijve (2,3 miljoen euro), bvba Kautex Textron Benelux in Tesenderlo (330.000 euro), Scania cv AB - Scania Parts in Opglabbeek (827.000 euro), nv Service Magazijn Limburg in Genk (602.000 euro) en Sita Recycling Services in Beerse/Beringen (1,26 miljoen euro).
Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman
In het kader van de economische expansiesteun voor kleine en middelgrote bedrijven kent de Vlaamse Regering 1,22 miljoen euro steun toe aan de nv Steenbakkerij Vande Moortel in Oudenaarde. Het investeringsprogramma beoogt een capaciteitsuitbreiding.
Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed met de voorwaarden van schuldherschikking in het kader van achtergestelde leningen van het Fonds Vlaanderen-Azië. Het Fonds Vlaanderen-Azië werd in 1996 opgericht met als doel Vlaamse exporterende bedrijven de mogelijkheid te bieden om een dochteronderneming, al dan niet met een lokale partner, op te zetten in de Aziatische groeimarkten. In concreto werden achtergestelde leningen toegekend. Door een decreet uit 2001 werd het Fonds Vlaanderen-Azië opgeheven. Nu bepaalt de Vlaamse Regering de modaliteiten voor een schuldherschikking in het kader van terugbetalingsverplichtingen.
Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het regelementair besluit goed voor de financiering van een programma toegepast biomedisch onderzoek met een primair maatschappelijk doel. Biomedisch onderzoek omvat aspecten van zuivere kenniscreatie tot toepassingsgedreven onderzoek. Binnen het toepassingsgedreven biomedisch onderzoek is er een niche met een duidelijke industriële toepasbaarheid en een niche met een uitgesproken maatschappelijke toepasbaarheid. Voor deze laatste niche is de financiering vaak problematisch terwijl het belang voor de patiënt echter voor de hand ligt. Het huidige besluit voorziet een nieuw programma voor de financiering van dit onderzoek naar therapie en diagnose. Hierbij zal het IWT een oproep tot kandidaatstelling doen. Het besluit regelt de selectieprocedure en bepaalt wat de voorwaarden zijn voor de projecten en de regels waar men zich moet aan houden tijdens en na het project.
Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman
Met het oog op de publicatie van een oproep voor erkenning en financiering als steunpunt voor beleidsrelevant onderzoek hechtte de Vlaamse Regering medio mei haar goedkeuring aan de lijst van thema's, de wijze van financiering en de principes voor de oproep. Hierbij kon worden afgeweken van de bepalingen van het besluit van 23 februari 2001 met de regeling van de procedure en de voorwaarden voor erkenning en subsidiëring van de steunpunten voor beleidsrelevant onderzoek, voor wat betreft de mogelijkheid voor onderwijzend personeel van een Vlaamse hogeschool om op te treden als (co-)promotor. Nu keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat deze afwijking regulariseert, maar dat tevens ook het oorspronkelijke besluit van 21 februari 2001 grondig herziet, onder meer door een aantal bepalingen te schrappen die later opgenomen worden in de beheersovereenkomsten.
Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en vice-minister-president Frank Vandenbroucke
Op 30 juni 2006 besliste de Vlaamse Regering principieel tot wijziging van het besluit van 8 september 2000 inzake de financiering van de Bijzondere Onderzoeksfondsen (BOF) aan de Vlaamse universiteiten. Het gewijzigde besluit regelt in eerste instantie de verdeling van de Methusalemfinanciering. De verdeelsleutel in het BOF-besluit wordt gewijzigd om het onderzoekspotentieel van de universiteiten te versterken door het invoeren van een stimulans om het HRM-beleid voor het zelfstandig personeel te dynamiseren en door een aantal bijkomende posities te financieren voor zelfstandig academisch personeel die hoofdzakelijk belast zijn met onderzoekstaken. Verder worden de regels voor de aanwending van de BOF-middelen voor de financiering van internationale wetenschappelijke samenwerking drastisch vereenvoudigd en wordt de looptijd van het BOF-besluit verlengd tot eind 2012. Het wijzigingsbesluit werd voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid en werd besproken met de representatieve vakorganisaties. Nu keurt de Vlaamse Regering het wijzigingsbesluit opnieuw principieel goed en wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
De Vlaamse Regering keurde medio mei principieel het uitvoeringsbesluit goed bij het oprichtingsdecreet van het Herplaatsingsfonds. Deze beslissing kaderde in het nieuwe Vlaamse herstructureringsbeleid waarbij het enerzijds de bedoeling is het bereik van het Herplaatsingsfonds naar kleine bedrijven te verhogen via een vereenvoudiging en optimalisatie van de procedure en anderzijds de kwaliteit van de aangeboden begeleiding te verhogen. Dit alles moet ertoe leiden dat de ontslagen werknemers in kleine bedrijven ook hun weg vinden naar het Herplaatsingsfonds en dezelfde begeleiding aangeboden krijgen als werknemers ontslagen in grotere bedrijven. Dit uitvoeringsbesluit werd voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State. Op basis van de adviezen werd het uitvoeringsbesluit aangepast en opnieuw principieel goedgekeurd. Nu wordt het, na advies van de Raad van State, definitief goedgekeurd. De Vlaamse Regering hecht meteen ook haar goedkeuring aaan de samenstelling van de begeleidsingcommissie voor het Herplaatsingsfonds.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
De Vlaamse Regering benoemt Wim Van Goethem en Peter Van der Hallen tot leden van de raad van bestuur van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding als vertegenwoordigers van respectievelijk de representatieve werkgevers- en werknemersorgansaties. Zij volgen Eddy Verhelst en Chris Serroyen op.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de uitbetaling van 9,6 miljoen euro voor het pensioenfonds van de VRT lastens het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen
De Vlaamse Regering stelt Marc De Kort aan als waarnemend administrateur-generaal voor het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) Vlaamse Belastingdienst. Hij vervangt hiermee David Van Herrreweghe die opnieuw aan de slag is gegaan als kabinetschef bij de minister van Financiën en Begroting.
Op voorstel van minister Bert Anciaux
Naar aanleiding van een voorstel van het Vlaams Parlement om het decreet Lokaal Cultuurbeleid te wijzigen met de vermindering van de plan- en administratieve lasten als doelstelling, beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot aanpassing van een uitvoeringsbesluit bij het decreet.
Op voorstel van minister Kris Peeters
De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet over de organisatie en de werking van de loodsdienst. De invoering van het decreet over de begeleiding van de scheepvaart op de maritieme toegangswegen noopt tot deze aanpassing. In tweede instantie heeft ook de realisatie van kunstwerken invloed op het Loodsdecreet. De ingebruikneming van het Deurganckdok en de wijziging van het loodstrajct tot in de sluis van Wintam zal invloed hebben op de loodsactiviteiten. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State.
Op voorstel van minister Kris Peeters
De Vlaamse Regering neemt kennis van de stand van zaken in verband met de kustwachtcentrale. Ze bevestigt dat het beleidsorgaan kustwacht de verantwoordelijke instantie is voor het uitwerken en realiseren van de kustwachtcentrale. Daarvoor krijgt het beleidsorgaan ondersteuning van het overlegorgaan en van de secretarissen die hiervoor werkgroepen oprichten. Ze stelt ook dat voor het uitwerken van de details betreffende de kustwachtcentrale met zijn twee componenten geen afbreuk wordt gedaan aan de basisprincipes van het samenwerkingsakkoord kustwacht. De aandacht wordt in dit verband gevestigd op de complementariteit van het Maritiem Informatie Kruispunt en het Maritieme Reddings- en Coördinatiecentrum.
Op voorstel van minister Kris Peeters
De Vlaamse Regering verleent eervol ontslag aan Antoine Descamps als Permanent Commissaris in de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart. Jaques D'Havé wordt als zijn vervanger benoemd en Rik Goetinck wordt in zijn functie van Permanent Commissaris bevestigd.
Op voorstel van minister Kris Peeters
De Vlaamse Regering keurt de nadere regels voor de ruimtelijke veiligheidsrapportage principieel goed. De vastgestelde criteria vormen de basis voor de beslissing van de administratie of de opmaak van een ruimtelijk veiligheidsrapport al dan niet vereist is. De doelstelling van deze regelgeving bestaat erin een ruimtelijk ordeningsbeleid uit te bouwen dat rekening houdt met de risico's op zware ongevallen met gevaarlijke stoffen, op zo'n wijze dat op langetermijnbasis voldoende afstand wordt gecreëerd of blijft bestaan tussen de Sevesobedrijven en de publiek toegankelijke (woon-)gebieden. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de SERV, de Vlacoro en de MiNa-raad en zal raadpleegbaar zijn op volgend webadres: www.mina.be/vr.html.
Op voorstel van minister Kris Peeters
De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, twee besluiten definitief goed met de vaststelling van integrale milieuvoorwaarden voor enerzijds garages en carrosseriebedrijven en anderzijds voor houtbewerkingsbedrijven.
Op voorstel van minister Kris Peeters
In uitvoering van het kaderdecreet Bestuurlijk beleid beslist de Vlaamse Regering de functie van algemeen directeur 'coördinator Milieuhygiëne' voor het departement Leefmilieu, Natuur en Energie, vacant te verklaren. De functiebeschrijving en de te volgen selectieprocedure worden goedgekeurd.
Op voorstel van minister Marino Keulen
De Vlaamse Regering stelt de leden aan van de Provinciale Raden voor Verkiezingsbetwistingen en bepaalt hun vergoedingen.
Op voorstel van minister Marino Keulen
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan haar besluit over de sluiting van de zitting 2005-2006 van het Vlaams Parlement. Het treedt in werking op zondag 24 september, zodat de werkzaamheden tot het uiterste minimum - namelijk één dag - zullen onderboken worden.
Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt
De Vlaamse Regering stemt in met een wetsontwerp verkeersvereenvoudiging en vraagt het begrip 'openbare weg' te definiëren. Het gaat om de overname van een aantal essentiële gedragsregels voor weggebruikers die overgenomen worden uit de wet over de politie op het wegverkeer. Door de opname in de verkeerswet moeten deze niet meer herhaald worden in diverse andere reglementen.
Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt
De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit over het rijbewijs. Momenteel moet een burger die zijn rijbewijs verliest dit melden bij de politie. Volgens de huidige reglementering moet de burger bij verlies of diefstal van zijn rijbewijs hiervan eerst aangifte doen bij de politie en nadien de gemeentediensten contacteren voor de aanvraag van nieuwe papieren.In het kader van de administratieve vereenvoudiging kan men nu een duplicaat van het rijbewijs krijgen via het gemeentelijk loket waar de burger naar toe moet als hij zij portefeuille is kwijtgeraakt.