Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
15 september 2006

STRENGERE REGELS VOOR VAKANTIE OUDERE BIJSTANDSGERECHTIGDE

Bijstandsgerechtigden van 57,5 jaar en ouder die zijn vrijgesteld van de arbeidsplicht, mogen binnenkort vier in plaats van dertien weken per jaar met behoud van bijstand in het buitenland verblijven. Alleen als er zwaarwegende bijzondere omstandigheden zijn, mogen gemeenten de termijn verlengen tot maximaal dertien weken. Dat is bijvoorbeeld het geval als een familielid in het buitenland ernstig ziek is. De ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De verandering voor oudere bijstandsgerechtigden wordt veroorzaakt doordat voortaan alle bijstandsgerechtigden onder de 65 jaar dezelfde rechten krijgen als het gaat om de periode die zij in het buitenland mogen verblijven. Nu mogen mensen die ouder zijn dan 57,5 jaar en zijn vrijgesteld van de arbeidsplicht altijd dertien weken wegblijven. Verschillende rechters in het land hebben geoordeeld dat hier sprake is van leeftijdsdiscriminatie omdat alle andere bijstandsgerechtigden (ook jongeren zonder arbeidsplicht) maximaal vier weken per jaar de grens over mogen.

Gemeenten kunnen straks bijstandsgerechtigden om verschillende zwaarwegende redenen toestemming geven om langer dan vier, maar maximaal dertien weken in het buitenland door te brengen. Naast het bezoeken of verzorgen van een ziek familielid kan ook een sterfgeval een reden zijn. Ook kan het zijn dat de bijstandsgerechtigde in het buitenland zit en om medische redenen niet terug mag reizen of een medische behandeling moet ondergaan die in Nederland niet mogelijk is. In de bestaande situatie kunnen gemeenten bijstandsgerechtigden vrijwel alleen toestemming verlenen als er sprake is van levensbedreigende omstandigheden.

De gemeenten beoordelen hoeveel weken de bijstandsgerechtigde precies mag wegblijven zonder dat de uitkering in gevaar komt. De gemeenten controleren of de bijstandsgerechtigde niet langer wegblijft dan is afgesproken en of de reden die is opgegeven voor het langere verblijf klopt.

Met het nieuwe wetsvoorstel wordt tegemoet gekomen aan de wensen van de Tweede Kamer. Die heeft aangegeven dat er ruimte moet zijn voor een langer verblijf buiten Nederland in individuele gevallen bij eenmalige, bijzondere en tijdelijke situaties, los van leeftijd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het voorstel tot wijziging van de Wet werk en bijstand voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 15.09.2006