Digitale Gemeente Houten

Houten: Samen met burgers ontstaan betere plannen

Léon van Zijl

HOUTEN Aad Verkade steekt graag geregeld de rode
vlag op. Zeker als de burgerbelangen in het gedrang komen, zegt de fractievoorzitter van de Inwonerspartij Toekomst Houten. Dàt is precies de reden van oprichting van ITH.

De afgelopen jaren eisten burgers via de rechter alsnog voldoende aandacht voor hun mening. Dat bewijst dat uitwerking van plannen in hun ogen niet goed verliep, vervolgt Verkade. Dat kan gebeuren, maar doe dan als bestuur een stapje terug. Probeer er samen met de burgers alsnog uit te komen. Goed of wellicht: slecht- voorbeeld is het woonzorgcomplex. Als raadsleden tegen burgers zeggen tégen te stemmen en puntje-bij-paaltje geven ze hun goedkeuring, dan staat die burger in de kou. Je bent niet meer geloofwaardig en staat in je hemd. Als tweede voorbeeld noemt hij de windmolens en Getronics. Het college gaat sterk voor het resultaat, óók als minder fraaie oplossing. Natuurlijk is de komst van zon groot bedrijf goed voor de werkgelegenheid. De locatie Meerpaal is echter vele malen beter: dagelijks 1000 werknemers en 300 bezoekers, die komen niet per openbaar vervoer!

Samen
Verkade ziet, deelnemend in de politiek, best dat er iets wordt gedaan met opmerkingen en inspraak. Aanpassingen zijn echter gering: de visie van de gemeente gaat blijkbaar vóór. Die wordt doorgedrukt. Ik geloof oprecht in een beter eindresultaat door samenspraak. Stop evenredig veel tijd in overleg met omwonenden, dan kan de uitvoering in ieder geval rekenen op méér steun uit de bevolking, in plaats van weerstand. We mogen nooit vergeten dat we ons werk námens die burger doen.

Aanleiding
Aanleiding voor het gesprek met Aad Verkade(ITH) is zijn reactie op de stelling van Van Heuven (GL) dat het politieke circus weer ging starten. Het noemen van het agendapunt: minder klachten bij Houtense ombudsman, leidde op het Bewonersplein van houten.com tot een stroom van reacties. Kernpunt: klagen helpt toch niet.

Wie de reacties leest, vraagt zich inderdaad af hoe groot de kloof tussen politiek en burger in Houten is geworden. Een bloemlezing: Een klacht (of opmerking) wordt hooguit bevestigd (met een nummer). Vervolgens hoor je NOOIT meer wat; je voelt je niet serieus genomen. Zienswijzen en bezwaarschriften worden (vrijwel) altijd afgewezen. Hoe is het mogelijk dat als procedures niet zijn afgerond een bouw kan gaan beginnen? Dat zou de burger eens moeten doen, dan is Houten echt te klein. Circus...? Ja, inderdaad. Het barst er van de kunstjes die niemand begrijpt. Hoe krijgen ze het toch steeds voor elkaar de inwoners te verrassen met een nieuwe goocheltruc.