Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

15-9-2006

Op 12 september 2006 heeft de Tweede kamer met algemene stemmen het voorstel voor de Wet inrichting landelijk gebied (Wilg) goedgekeurd. Hiermee is de wettelijke basis gelegd voor het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). De stemming was de formele afronding van het kamerdebat over de Wilg op 31 augustus van dit jaar. Belangrijk rode draad toen was de balans tussen voldoende sturing door het Rijk versus voldoende ruimte voor de provincies bij de vormgeving en realisatie van het gebiedsgerichte beleid. De hele Tweede Kamer kan zich nu vinden in de in Wilg voorgestelde aanpak, die provincies een belangrijke regierol geeft.

De invoering van het ILG is één van de grootste decentralisatieoperaties van de laatste jaren en wordt door alle betrokken partijen gezien als een zeer ingrijpende verandering. Het gaat om een financiële vereenvoudiging, maar vooral om een verandering van bestuurlijke verhoudingen en een versteviging van de rol van provincies en gebiedspartners - waaronder gemeenten en waterschappen.

Investeren in natuur, landschap, milieu, landbouw en water Het ILG is bedoeld om de aanpak in het landelijk gebied te vereenvoudigen. Er ontstaat één meerjarig en ontschot rijksbudget voor projecten in het landelijk gebied. De kern van de nieuwe manier van werken is dat het Rijk een zevenjarige overeenkomst afsluit met elke afzonderlijke provincie. Zo'n ILG-overeenkomst bevat een vast bedrag voor het realiseren van duidelijk omschreven rijksdoelen, zonder voorschriften over de manier waarop of het tempo waarin deze worden gerealiseerd. Het Rijk maakt dus met elke provincie prestatieafspraken. Provincies kunnen vanuit het budget investeringen doen in de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur en recreatiegebieden, de structuurverbetering in de landbouw, de realisatie van de Nationale Landschappen, het verbeteren van de milieukwaliteit, het verder vormgeven van waterbeheer en de uitvoering van de reconstructie. De provincie betrekt vanzelfsprekend gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties bij het vaststellen van eigen ambities en het realiseren van de prestaties die met het Rijk zijn overeengekomen. Het Rijk volgt tussentijds de voortgang. Aan het einde van de zevenjarige periode leggen de provincies verantwoording af over de geleverde prestatie.

Op dit moment worden de ILG-overeenkomsten tussen het rijk en de provincies voorbereid. De ondertekening is in december van dit jaar voorzien, zodat het ILG van per 1 januari 2007 van start kan gaan. Provincies moeten nog het nodige in gereedheid brengen voor de uitvoering: ze werken onder meer aan een subsidieverordening, een loket voor subsidieaanvragers en investeerders, en aan duidelijke afspraken met gebiedspartners over een programma.

Met het ILG is een bedrag van ongeveer 3,2 miljard euro aan rijksgeld gemoeid voor de periode 2007-2013. Door dit rijksbudget te combineren met middelen van provincies, gemeenten, waterschappen en Europese Unie, kunnen de totale middelen voor het landelijk gebied oplopen tot 7,5 miljard euro voor dezelfde periode.

(bron: persbericht ILG)

Meer informatie


* Dossier Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG): http://www.vrom.nl/ilg