Vrije Universiteit Amsterdam

Begeleide zelfhulp bij angststoornissen effectief

Bij patiënten met angststoornissen is een begeleide zelfhulp in de eerste lijn effectief en goed toepasbaar. Grote voordelen van deze aanpak zijn het ontbreken van wachttijd voor behandeling en de relatief lage kosten hiervan. Psychiater Christine van Boeijen ontwikkelde een handleiding voor deze begeleide zelfhulp in de eerste lijn. Zij promoveert op 15 september 2006 aan VU medisch centrum Amsterdam.

Er zijn veel mensen die lijden aan angststoornissen. Meest voorkomend zijn patiënten met paniekstoornis met of zonder agorafobie (PA) en gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Patiënten in beide groepen hebben vaak als gevolg van de angsten veel lichamelijke klachten. Wanneer de lichamelijke klachten niet herkend worden als behorend bij PA of GAS krijgt de patiënt geen behandeling voor de angstklachten. Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan helpen bij deze klachten maar is vanwege de intensiteit niet mogelijk in de eerste lijn. Christine van Boeijen ontwikkelde een handleiding om angststoornissen in de eerste lijn te behandelen.

In haar onderzoek vergeleek ze de begeleide zelfhulp met CGT en de standaardbehandeling in de eerste lijn van het Nederlands Huisarts Genootschap (NHG-standaard). Zij vond dat alle drie behandelingen even effectief waren, echter de begeleide zelfhulp was beter toepasbaar dan de NHG-standaard.

Behandeling in de eerste lijn heeft voordelen op behandeling in de tweede lijn. Zo is de wachttijd voor behandeling te verwaarlozen. Doordat klachten van patiënten in de eerste lijn het eerst herkend worden is er dus sneller een passende behandeling mogelijk. Dit voorkomt dat de klachten chronisch worden of dat de tweede lijn oneigenlijk wordt ingeschakeld. Tevens schrikken sommige patiënten terug voor behandeling in tweede lijn vanwege het stigmatiserende karakter dat hiervan kan uitgaan.
Doordat behandeling in de eerste lijn sneller ingezet kan worden, is er eerder resultaat te verwachten. Hierdoor zullen de klachten minder belastend zijn voor de arbeids- en privé-situatie van de patiënt. Met name de arbeidsuitval die vaak optreedt, brengt hoge maatschappelijke kosten met zich mee.

Implementatie van de begeleide zelfhulp is op dit moment al gaande en de eerste resultaten zijn positief.