Rijksuniversiteit Groningen

Inhoud van de pagina:
nederlands

Grootschalig preventieonderzoek naar urine-eiwit wel degelijk nuttig

Datum: 15 september 2006

Grootschalige medische bevolkingsonderzoeken krijgen wel eens de kritiek dat zij medicaliserend zouden zijn en dat de kosten niet tegen de "baten" opwegen. Jarir Atthobari toonde aan dat deze bezwaren niet lijken op te gaan voor het Groningse bevolkingsonderzoek PREVEND (Prevention of REnal and Vascular ENd-stage Disease). De PREVEND studie is in 1997 in Groningen gestart en beoogt na te gaan of eiwitverlies in de urine nier-, hart- en vaatziekten kan voorspellen. In dit grootschalig onderzoeksproject worden 8.500 inwoners van de stad Groningen gevolgd die bij een onderzoek onder 40.000 Groningers eiwit in de urine bleken te hebben. Atthobari koppelde de klinische gegevens uit deze studie aan de elektronische gegevens van medicijnuitgifte onder apotheken in de stad Groningen.

Hij vond onder meer dat eenderde van de deelnemers met hoge bloeddruk hiervan niet op de hoogte was en dat eveneens eenderde hiervoor niet goed behandeld werd. Opmerkelijk was verder dat Atthobari geen verhoogd medicijngebruik vond ten gevolge van de screening op eiwit in de urine. Wel had de screening effect op een verbeterd dan wel verhoogd medicijnverbruik onder hen die vanwege hun eiwitgehalte in de urine in de risicogroep waren ingedeeld. Atthobari vond daarnaast dat het gebruik van de anticonceptiepil gepaard gaat met hogere bloeddruk en eiwit in de urine, maar ook dat het gebruik van cholesterolverlagers (statines) gepaard gaat met een verhoogd eiwitgehalte in de urine. Met name dit laatste fenomeen verdient verdere aandacht. Wat betreft de kosten berekende Atthobari dat de screening op eiwit in de urine en vervolgens het gebruik van zogenaamde ACE remmers per gewonnen levensjaar EUR 16.700,- kost. Wanneer de kostenberekening wordt beperkt tot deelnemers boven een bepaald minimum eiwitgehalte en een leeftijd boven de 50 of 60 jaar, zijn de kosten nog lager.

Jarir Atthobari (Palembang, Indonesië, 1973) studeerde medicijnen aan de University of Gadjah Mada en deed zijn promotieonderzoek aan de RUG bij de afdeling Sociale Farmacie en Farmaco-epidemiologie, die deel uitmaakt van het Groningen University Institute for Drug Exploration (GUIDE). Het onderzoek werd onder andere gefinancierd door de Nederlandse Nierstichting en het Ubbo Emmius Fonds van de RUG. Atthobari gaat hierna werken als docent aan de universiteit waar hij studeerde, in Yogyakarta. /FC

Datum en tijd

15 september 2006, 16.15 uur

Promovendus

J. Atthobari

Proefschrift

Drug use in a population screening: Pharmacoepidemiological and pharmacoeconomical aspects

Promotores

prof.dr. L.T.W. de Jong-van den Berg en prof. dr. P.E. de Jong

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

J. Atthobari, tel. (050)363 25 78, e-mail: j. atthobari@rug.nl (werk)