Unicef



Bangladesh: vergiftigd water veroorzaakt kanker 14 september 2006, Munshiganj, Bangladesh - In films worden mensen meestal vergiftigd met arsenicum. Weinigen weten dat de stof in zeer kleine hoeveelheden ook in het water zit. Dat is niet erg, maar zodra er te veel in het water zit ontstaan de problemen. In Bangladesh hebben maar liefst 40.000 mensen kanker gekregen doordat ze te lang vergiftigd water hebben gedronken.

Salma Begum, hier met haar kind, dronk water met te veel arsenicum. De problemen die ontstonden waren niet alleen fysiek. Zij moest ook vechten tegen vooroordelen. Foto: Unicef/2006/Siddique Salma Begum, hier met haar kind, dronk water met te veel arsenicum. De problemen die ontstonden waren niet alleen fysiek. Zij moest ook vechten tegen vooroordelen. Foto: Unicef/2006/Siddique

In sommige gebieden van Bangladesh is de arsenicumconcentratie in het water veel te hoog. Onwetende mensen die er langdurig van drinken lopen een grote kans kanker te krijgen. Experts vrezen voor 2,5 miljoen gevallen in de toekomst. Unicef onderneemt actie om dit te voorkomen.

Wat als ik dood ga?
De gekleurde vlekken op haar lichaam zagen er dreigend uit. Haar huid voelde alsof hij in brand stond. Deze en andere symptomen, waren voor Salma Begum het begin van een onzekere periode vol angst. "Ik dacht de hele tijd dat ik kanker had, verschrikkelijk. Maar nog veel erger was de gedachte dat als ik dood ging, ik drie kinderen achter zou laten", vertelt ze nog steeds zeer geëmotioneerd.

Hoewel er nog geen honderd procent zekerheid over haar gezondheid kan worden gegeven, is ze intussen aanzienlijk rustiger. De oorzaak van haar kwalen is gevonden: ze had water gedronken met een veel te hoge dosis arsenicum.

Onbekend maakt onbemind
Haar gezondheid en de toekomst van haar kinderen als zij er niet meer zou zijn, was niet het enige waar Salma mee te maken had. De lokale gemeenschap was bang voor de vreemde ziekte.

"Ik was de eerste met de symptomen, het was nieuw. De mensen zeiden dat ik een 'slechte ziekte' had en dat het besmettelijk was. Ze gingen me vermijden en zelfs haten", vertelt ze. Opgelucht vervolgt ze: "maar nadat de gezondheidsmedewerkers langskwamen en iedereen informeerden, is dat gelukkig voorbij."

Informatiecampagne
De angst voor de 'slechte ziekte' is afgenomen, mede dankzij een nationale informatiecampagne van Unicef. Een groot deel van de mensen in Bangladesh nu goed op de hoogte. Men weet wat de oorzaak is en wat je er aan kan doen.

Toch blijft het bestrijden van vooroordelen nog nodig. Nog steeds zijn er ouders die hun kind niet willen uithuwelijken aan iemand die is vergiftigd door arsenicum.

Met meer informatie, het installeren van betere watervoorzieningen en zorg voor mensen die vergiftigd zijn, probeert Unicef een gezonder leefklimaat te creëren. Salma, intussen gerustgesteld en aan de beterende hand, is daar een goed voorbeeld van.