Ernst and young
Ernst & Young: klus Solvency II nog niet geklaard
ROTTERDAM, 14 september 2006 - Tachtig procent van de grootste verzekeraars in Europa is inmiddels begonnen met de invoering van Solvency II, de solvabiliteitseisen voor verzekeraars. Hoopgevend is dat tweederde van de verzekeraars (61 procent) de invoering als een kans ziet om hun risicobeheer over de gehele linie te verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. Hoewel de voordelen met gejuich worden begroet, is er echter nog veel werk aan de winkel.
In het onderzoek, is een enquête gehouden onder de voor de invoering van Solvency II verantwoordelijke functionarissen van 54 van de grootste verzekeringsmaatschappijen in Europa verspreid over 16 landen, met een gemiddeld vermogen van E 110 miljard. Lex van Overmeire, leider van de Werkgroep Solvency II van Ernst & Young, zegt hierover het volgende: 'De druk van Solvency II op verzekeraars neemt toe en het tijdschema wordt alsmaar krapper. De sector staat weliswaar welwillend tegenover de voordelen, maar een aantal praktische voorbereidingen dienen nog getroffen te worden. Verzekeraars staan voor de moeilijke taak om interne modellen te ontwikkelen, en de toereikendheid van hun informatiesystemen, de complexiteit van de gegevensvereisten en de binnen hun organisatie beschikbare deskundigheid nader uit te werken.' Een positief aspect dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er grote waardering bestaat voor de organisatiewijde voordelen van Solvency II. Slechts een handvol deelnemers aan het onderzoek ziet Solvency II als niets meer dan een reguleringslast. Verreweg de meeste deelnemers beschouwen Solvency II als een welkome aanleiding voor beter risicobeheer en een geïntegreerde risicobenadering door de organisatie heen. Omdat organisaties ingevolge Solvency II verplicht zijn om interne controle- en risicobeheersingmaatregelen in te voeren in alle lagen van de organisatie stimuleert dit een meer holistische aanpak waarbij regelgeving en bewaking van de ondernemingsstrategie met elkaar in verbad worden gebracht.
Niek de Jager, lid van de Werkgroep Solvency II, voegt hieraan toe: 'Solvency II is de drijvende kracht achter de convergentie tussen Enterprise-wide Risk Management (ERM) en het begrip economisch kapitaal bij mondiaal opererende verzekeraars. Het biedt prima mogelijkheden voor verzekeraars om kosten te optimaliseren en daadwerkelijk bedrijfswaarde te creëren. Echter, om de vruchten te kunnen plukken, dienen ondernemingen te kunnen beschikken over flexibele informatiesystemen en gegevensmodellen. Op dit moment zijn veel van de bestaande informatiesystemen onvoldoende in staat om ondersteuning te bieden aan ERM-systemen en tijdelijke oplossingen worden op den duur alleen maar duurder.'
Het onderzoek pikt er een aantal belangrijke gebieden uit waar het gebrek aan voorbereiding in de weg zal staan van de doeltreffende invoering van Solvency II door verzekeraars. In het onderzoek worden o.a. de volgende gebieden genoemd:
- Slechts een op de vijf verzekeraars (d.w.z. 20 procent) is van mening dat hun huidige vermogensmodel verenigbaar is met Solvency II; bijna de helft van de verzekeraars denkt dat hun interne systemen aanzienlijk verbeterd dienen te worden. Zonder veranderingen aan de modellen is Solvency II met standaardformules de enige optie.
- De helft (d.w.z. 53 procent) van de verzekeraars meent weliswaar dat de benodigde aanpassingen aan hun informatiesystemen geen grote problemen op zullen leveren, maar met name de grote verzekeraars voorzien de noodzaak van omvangrijke aanpassingen, zowel van informatiemodellen als van de bijbehorende systemen, voordat zij alle gegevens kunnen opleveren die ingevolge Solvency II gegenereerd dienen te worden. Zonder de juiste systemen zal de oplevering van de vereiste gegevens aanzienlijk meer moeite kosten.
- Twee derde (d.w.z. 64 procent) van de verzekeraars geeft aan dat actuarissen en risicomanagers hun deskundigheid zullen moeten vergroten om de problemen die ongetwijfeld met Solvency II gepaard zullen gaan het hoofd te kunnen bieden; van de ondervraagde actuarissen en risicomanagers beseft 15% dat hun huidige deskundigheidsniveau niet hoog genoeg is voor Solvency II en velen van hen voorzien problemen met het aantrekken van gekwalificeerd personeel.
- Het lijkt alsof er in deze fase minder aandacht is weggelegd voor het belang van operationele risicoanalyse en deze risico's worden op bescheidener schaal in kaart gebracht of gemeten dan de overige risicocategorieën. Dit is te wijten aan een gebrek aan historische gegevens in de sector; dergelijke gegevens zijn nodig om risico's adequaat te kunnen beheersen.
Jörg Behrens, specialist financieel risicobeheer bij Ernst & Young, vergelijkt de invoering van Solvency II in de verzekeringsbranche met die van Bazel II in het bankwezen: 'De banken kregen te maken met grote problemen op het gebied van systemen, modellen en personeel waardoor uitgaven de pan uit rezen. Omdat verzekeraars zich nu bewust zijn van dergelijke problemen en zich inzetten voor de invoering van een goedfunctionerend ERM-proces kunnen zij sneller inspringen op de te maken kosten.' Peter Porrino, leider van het Global Insurance Center van Ernst & Young, concludeert het volgende: 'Dit onderzoek, het eerste dat is gepubliceerd door het Global Insurance Center, sluit nauw aan op onze missie om verzekeraars te helpen bij het oplossen van ingewikkelde vraagstukken, waaronder Solvency II. Het feit dat Solvency II ingewikkeld is, betekent echter niet dat de invoering ervan onoverkomelijk is. Integendeel zelfs, Solvency II biedt uitstekende mogelijkheden voor de branche om een grote stap voorwaarts te zetten op het gebied van risicobeheersing.'
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Karel Zwaan
Woordvoerder Ernst & Young
010 406 53 61
06 290 83 154
Het Global Insurance Center en de Werkgroep Solvency II van Ernst & Young Het Global Insurance Center vormt de spil in het netwerk van professionals van Ernst & Young die wereldwijd diensten verlenen aan verzekeraars en onze mensen verbindt, waar ter wereld zij zich ook bevinden, door het mogelijk te maken informatie over actuele en nieuwe vraagstukken in het verzekeringswezen te delen en hierover ervaringen uit te wisselen. Het doel is om verzekeraars wereldwijd te helpen complexe vraagstukken op te lossen door de inzet van een breed scala aan diensten, o.a. op het gebied van: assurance, belastingadvies, actuariële diensten & risicobeheer, wet- en regelgeving & naleving, interne audit, financieel en prestatiemanagement, transactieadvies en technologische ondersteuning van dit dienstenpakket.
Ernst & Young erkent het belang van de ontwikkeling van een nieuw model voor de solvabiliteitsberekening van verzekeraars in de EU en heeft speciaal voor dit project een multidisciplinaire werkgroep in het leven geroepen. De Werkgroep Solvency II richt zich op de conceptuele ontwikkeling en de bijbehorende multidisciplinaire assurance- en adviesdiensten met betrekking tot Solvency II.