Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht

|14 september 2006                 |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
Met uitvoering actieplan kan utrecht tijdig voldoen aan europese normen voor luchtkwaliteit

Met uitvoering van het Actieplan Luchtkwaliteit kan de gemeente Utrecht in 2010 voldoen aan de Europese normen voor fijnstof en in 2015 aan de normen voor stikstofdioxide. De voorgestelde lokale maatregelen zijn op hun effectiviteit doorgerekend aan de hand van de nieuwste cijfers van het Natuur en Milieu Planbureau. Het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht, dat door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld, beoogt een gezonde ontwikkeling van de stad. Daarin gaan uitbreiding van de stad met Leidsche Rijn en de grootschalige herontwikkeling van het Stationsgebied samen met een verbetering van de luchtkwaliteit in heel Utrecht. Met de uitvoering van het maatregelenpakket in de komende 10 jaar is een investeringsbedrag van E36,8 miljoen gemoeid. Voor de helft van dit bedrag moet nog een definitieve dekking worden gevonden.

De luchtkwaliteit in Utrecht is beter is dan jaren geleden. Toch geldt Utrecht als overschrijdingsgebied: de luchtnormen worden in delen van de stad overschreden omdat door ontwikkeling en groei van de stad het verkeersaanbod blijft toenemen. Met name de groei van het gemotoriseerd verkeer draagt bij aan overschrijding van normen voor stikstof en fijnstof . Zonder extra maatregelen zullen de knelpunten groter worden. De gemeente Utrecht kiest daarom voor een integrale aanpak waarbij investeringen in de ontwikkeling van de stad gelijk op gaan met investeringen in luchtkwaliteit.

Maatregelen
De voorgestelde maatregelen in het Actieplan Luchtkwaliteit zijn een totaalpakket. Uitvoering van het hele actieplan is nodig om op tijd aan de Europese normen te voldoen. De nu voorgestelde maatregelen zijn in hun samenhang beoordeeld op effectiviteit om de normen voor fijnstof en stikstofdioxide te halen. . Een belangrijke bijdrage aan verbetering van de luchtkwaliteit in het Stationsgebied levert het voorstel tot de aanleg van een verlengde autotunnel onder het Westplein. . De gemeente gaat vervuilend vrachtverkeer weren. Dat gebeurt door het instellen van stedelijke milieuzones, waarbinnen alleen vrachtverkeer is toegestaan waarvan de uitstoot voldoet aan bepaalde normen. . Afgelopen week heeft het college van burgmeester en wethouders al besloten tot aanscherping van het parkeerbeleid door het fors verhogen van de tarieven voor straatparkeren. Doel is het terugdringen van de groei van autoverkeer. . De komende jaren worden de mogelijkheden om auto's aan de rand van de stad te parkeren flink uitgebreid. Het gebruik van deze transferia zal sterk worden gestimuleerd. . De gemeente zelf gaat het eigen wagenpark vervangen door schonere voertuigen. . De komende jaren wordt verder gewerkt aan allerlei maatregelen om het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets te stimuleren onder meer door aanleg van nieuwe HOV routes en verbetering van fietsverbindingen. Belangrijke projecten om de luchtkwaliteit te verbeteren worden samen met andere partijen uitgevoerd. . Daartoe behoren het afschermen en overkappen van de A2. . De aanleg en verdere ontwikkeling van Randstadspoor. . Schonere streek- en stadbussen.
. Afspraken met het Utrechts bedrijfsleven over het stimuleren van het openbaar vervoer in het woon-werkverkeer (mobiliteitsmanagment). In dat verband is ook de aanleg en ontwikkeling van Randstadspoor van groot belang.

Investeringskosten
Utrecht investeert fors in uitvoering van het Actieprogramma luchtkwaliteit. Voor de helft van de benodigde investeringen is dekking aanwezig. Voor uitvoering van het Actieplan Luchtkwaliteit in de eerst komende jaren is derhalve de financiering geregeld. Voor E18,1 miljoen moet nog dekking gevonden worden. Het grootste deel hiervan (E14,5 miljoen) betreft de financiering van de verlengde tunnel onder het Westplein. Over de aanleg en financiering van deze tunnel volgt aparte besluitvorming. Daarnaast moet de gemeente nog extra geld vinden voor het stimuleren van fietsgebruik en een schoon eigen wagenpark. Utrecht rekent daarbij (deels) op externe financiering via nationale en Europese subsidies.

Uitvoering
Het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht gaat deel uit maken van het Regionale en Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Dit uitvoeringsprogramma is voorzien in het wetsvoorstel Luchtkwaliteit, dat nog dit najaar op de agenda van de Tweede Kamer staat. Het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht is de komende tijd inzet van gesprek tussen gemeente, provincie en rijk in verband met het maken van definitieve uitvoeringsafspraken in het kader van de nieuwe wet Luchtkwaliteit. Parallel aan deze gesprekken wordt het actieplan ter bespreking doorgestuurd naar de raadscommissie Verkeer en Beheer. De verwachting is dat nog voor het einde van dit jaardecember bij Ministeriele regeling definitieve regionale programma's worden vastgesteld. Vervolgens kan dan het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit van kracht worden.

Noot voor de media:
Het definitieve Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht kunt u downloaden via www.utrecht.nl/milieu/lucht. Kaarten kunt u aanvragen via e.van.der.waard@utrecht.nl.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u bellen met bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, 030 - 286 11 68 / 06 270 30 714.

---- --