wetenschappelijk onderzoek toont effectiviteit Exodus aan

Stichting exodus nederland

Wetenschappelijk onderzoek toont effectiviteit Exodus aan Aantoonbaar lagere recidive na afronding begeleidingsprogramma

De (ex-)gedetineerden die het intensieve programma van Stichting Exodus succesvol afronden, recidiveren beduidend minder dan (ex-)gedetineerden die dat niet doen of geen begeleiding ontvangen.
Dit is de belangrijkste conclusie van een meerjarig onderzoek door de Leidse hoogleraar penologie prof. dr. mr. Martin Moerings naar het begeleidingsprogramma van Exodus. Hij presenteert de resultaten van zijn onderzoek tijdens het jubileumcongres van de Exodus-organisatie op 14 september in Den Haag. Naast Moerings zal onder meer prof. dr. Arnold Schilder, directeur van Nederlandsche Bank het woord voeren.

In het onderzoek naar de resultaten van Exodus is zowel gekeken naar de inhoudelijke kwaliteit, als naar de concrete resultaten in de zin van het voorkomen van nieuw crimineel gedrag. Het onderzoek geeft op hoofdlijnen positieve cijfers af over wat Exodus in het 25-jarig bestaan heeft weten te bereiken. Inhoudelijk sluit het programma goed aan bij wetenschappelijke inzichten rond het voorkomen van terugval in criminaliteit. Van hen die het programma succesvol doorlopen, recidiveert slechts 18%, terwijl degenen die het programma niet (succesvol) afronden 59% opnieuw in de fout gaat. Deze cijfers laten zien hoe belangrijk het is dat Exodus gedetineerden bij staat in hun terugkeer naar de samenleving, aldus Moerings. Voor de gehele onderzoeksgroep van 600 bewoners geldt dat 43% heeft gerecidiveerd. Dit is een gunstiger cijfer dan de gebruikelijke 70% die terug valt, al moeten we wel rekening houden met enkele wetenschappelijke beperkingen, aldus Moerings.

Kritische kanttekeningen plaats het rapport ook. Zo kunnen de resultaten direct na uitstroom uit een Exodushuis, in de zin van het hebben van werk en een woning, nog fors verbeterd worden. We zijn daarvoor natuurlijk erg afhankelijk van de situatie op de arbeids- en woningmarkt, maar het gemiddelde van 33% dat werk en een woning heeft geregeld op het moment van uitstroom is inderdaad te laag, erkent directeur Rien Timmer van Stichting Exodus Nederland. Des te opmerkelijker is het dat toch zo veel mensen na onze begeleiding niet in crimineel gedrag terugvallen. Kennelijk biedt ook de begeleiding op minder meetbare terreinen als het onderhouden van relaties en het nadenken over zingeving dus een bijdrage hieraan, veronderstelt Timmer. Voorts laten de cijfers zien dat naarmate iemand langer begeleid is, de kans op recidive lager wordt. Dat zou voor de overheid toch reden moeten zijn om het huidige beleid te herzien, dat vooral uitgaat van kortdurende en incidentele opleidingen en begeleiding voor gedetineerden, meent Timmer.

Het onderzoeksrapport naar de resultaten van Exodus wordt door prof. Moerings tijdens het jubileumcongres op 14 september in de Haagse Hogeschool uitgebreid toegelicht. Thema van het congres is de vraag in hoeverre de eigen verantwoordelijkheid van (ex-)gedetineerden voorop mag staan bij hun terugkeer in de samenleving. Arnold Schilder zal in zijn inleiding namens De Nederlandsche Bank er onder meer op wijzen dat reïntegratie een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.
Andere bijdragen aan het congres worden geleverd door onder meer oud-bokskampioen Arnold Vanderlyde, auteur Jan de Cock (Hotel Prison), burgemeester Wim Deetman van Den Haag en directeur Gevangeniswezen Peter van der Sande.
In een debat naar aanleiding van het onderzoek van Moerings zullen de Kamerleden Joldersma (CDA), Van der Staaij (SGP), Weekers (VVD) en Straub (PvdA) discussiëren over de vraag welke conclusies hieruit moeten worden getrokken voor het Justitie- en nazorgbeleid in Nederland. Belangrijk detail is in dit verband dat de financiering van Exodus, ondanks de goede resultaten, nog altijd politiek ter discussie staat.

Overhandiging onderzoeksrapport: Om 11:25 uur aan Dineke Mulock Houwer, DG Preventie, Jeugd en Sancties en Jan Eerbeek, Hoofdpredikant Dient Justitiële Inrichtingen Tijd: 09:30 van 17:00 uur
Locatie: Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, 2521 EN te Den Haag.