Partij van de Arbeid


Bijdrage van het lid Dijsselbloem (PvdA) aan het spoeddebat met de minister van Justitie
over uitspraken over de Sharia


(Gesproken woord geldt)


Opiniestuk NRC


In de Vrij Nederland van vandaag legt Minister Donner nog één keer de werking van de democratie aan ons uit: "Als tweederde van alle Nederlanders morgen de Sharia zou willen invoeren, dan moet die mogelijkheid toch bestaan". Uit deze woorden komen een paar boodschappen naar voren waar de PvdA zich tegen verzet. In de eerste plaats geeft hij de boodschap af dat de beginselen van de Sharia tot de normale democratische rechtsbeginselen behoren. De Minister weet dat de Sharia op tal van fundamentele punten regelrecht in strijd is met de burgerlijke vrijheden in onze Grondwet. Het Europees Hof voor de rechten van de mens: (arrest van 13/2/2003) Sharia is incompatible with the fundamental principles of democracy. De gelijke behandeling van man en vrouw, de vrijheid van godsdienst, vereniging, meningsuiting; allen verhouden zich slecht tot de Sharia. Ook de bescherming van minderheden, een internationaal rechtsbeginsel. Wij verwachten van de Minister van Justitie dat hij altijd de verdediging van onze grondrechten voorop stelt. De bescherming van de waarden die in onze grondwet zijn verankerd moet het begin en het einde van elk betoog van de Minister van Justitie over de Sharia in Nederland zijn. Het past de Minister van Justitie daarom niet om te berusten in een scenario waarin deze rechten in ons land aan de kant worden geschoven. Zelfs niet wanneer het om niet meer dan een juridisch correct, maar zuiver theoretische studeerkamerfilosofie ging.
Inmiddels erkent de Minister dat ook in zijn antwoorden op de vragen van collega Wilders waar hij zegt:"Het hoeft geen betoog dat ik als Minister van justitie een invoering van een dergelijk stelsel, dat geheel zou indruisen tegen onze rechtsorde, te allen tijde zal bestrijden."
En hij betreurt het verkeerde beeld dat is ontstaan.


Mijn tweede grote bezwaar tegen de uitlatingen van Donner is het effect op de toch al levende spanningen in de samenleving. Donner zelf spreekt in hetzelfde interview in Nederland zijn zorgen daarover uit. Ik deel die zorgen; het debat is de afgelopen jaren regelmatig ontspoord. Maar brengt deze bijdrage van de Minister ons veel verder? Aan de ene kant zullen mensen bezorgd raken omdat hen de indruk wordt gegeven dat de invoering van de Sharia een realistisch scenario is. Minister Donner zal toch niet over een volstrekt theoretische zaak beginnen? En aan de andere kant zullen gematigde Nederlandse moslims opnieuw in de verdediging worden gedrongen. Opnieuw zullen zij de komende dagen en weken omstandig moeten uitleggen dat zij helemaal niet voor de invoering van de Sharia zijn. Dat ook zij zeer hechten aan onze grondwet. En dat zij gewoon hun geloof willen beleven in hun dagelijks leven binnen de grenzen van de wet. Mijn stelling is dat de Minister hiermee opnieuw het wantrouwen voedt en onnodige onrust tussen mensen veroorzaakt. Misschien heeft hij het niet zo bedoeld, maar hij had zich rekenschap moeten geven de effecten van zijn uitlatingen op het debat over de islam in Nederland.


Heeft Maxime Verhagen dan toch gelijk toen hij pleitte voor een verbod van partijen met radicale standpunten? Zo wilde het CDA een paar jaar geleden de Arabisch Europese Liga van Abu Jahjah verbieden. In onze visie zijn de democratie en rechtstaat weerbaar. Daarbinnen, en dat ben ik zeer met Donner eens, moeten zoveel mogelijk meningen gehoord kunnen worden. Ook radicale opvattingen. Je mag in Nederland de mening hebben dat de Sharia een beter rechtsstelsel is. Je mag die mening ook uitdragen zolang je daarbij binnen de grenzen van de wet blijft. Maar weet dan dat de PvdA alles zal doen om, binnen het democratische stelsel, dergelijke opvattingen te bestrijden en de kernwaarden van ons rechtstelsel te verdedigen. Verbieden leidt onherroepelijk tot verdere marginalisering en radicalisering met alle risico's van dien.
Het CDA blijft blijkbaar worstelen met haar houding ten opzichte van de islam in Nederland. Die islam is een grote blijvende godsdienst in Nederland en we zullen de komende jaren de ontwikkeling van een gematigde, Nederlandse islam actief moeten ondersteunen om radicale opvattingen zo min mogelijk kans te geven.
Een verbod van radicale opvattingen wijzen wij evenzeer af als het berustend spreken over de toekomstige invoering van een onverdraagzaam rechtsstelsel in ons land. Beiden dragen bij aan het onnodig voeden van de angst voor islamisering van Nederland en aan het verder in de verdediging drukken van alle gematigde moslims in ons land.


Jeroen Dijsselbloem

Tweede Kamerlid voor de PvdA


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl