LTO Noord


Update bluetongue, d.d. 13 september 2006

Het aantal ziektehaarden is als volgt:

Nederland 43 (ruime de helft in schapen)

Frankrijk 4 (alle runderen)

België 84 (waarvan 61 in rundvee; 9 verdenkingen waarvan 4 in rundvee)

Duitsland 68 (minimaal 55 in runderen); er zijn verdenkingen buiten de beperkingszones

LNV heeft een bedrijf in Best besmet verklaard na tracering van één van deze twee runderen die vorige week in Hilaard gevonden werden. Tracering van de andere besmetting in Leeuwarden leverde vooralsnog geen andere besmettingen op, dus er is nog geen absolute zekerheid over de herkomst van het blautongvirus in dat dier. Rondom Best is inmiddels een 20-km zone ingesteld. Daarmee hebben we nu te maken met 2 "20-km zones", met een smalle corridor tussen die twee.

Vaccinatie tegen blauwtong
LTO vraagt het Europees Parlement om in de begroting voor 2007 geld vrij te maken voor de ontwikkeling van vaccin tegen het blauwtongvirus. De kans is namelijk aanwezig dat het blauwtongvirus de winter in de lage landen overleeft en dan vanaf mei 2007 weer opduikt. Daarom is het belangrijk dat veehouders dan de mogelijkheid hebben om hun herkauwers middels vaccinatie te beschermen tegen blauwtongvirus. LTO vindt het belangrijk dat de voorbereidingen daarop nu starten, want vaccinontwikkeling en EU-acceptatie van dat vaccin kosten veel tijd. LTO heeft nu VVD-europarlementariër Jan Mulder, lid van de begrotingscommissie van het Europees Parlement, gevraagd om in de EU-begroting 2007 hiervoor geld vrij te maken. Afgelopen week was de laatste kans om hiervoor voorstellen in te dienen.

Een land dat kampt met blauwtongvirus, krijgt een ziektevrij status pas weer van de OIE (wereld diergezondheidsorganisatie) terug na twee jaar na de uitroeiing van het virus. Er zijn wel OIE-richtlijnen voor de export van levende dieren, eicellen, sperma en embryo's. Zo kunnen fok- en gebruiksdieren worden geëxporteerd nadat ze zijn vrijgetest (kosten: ongeveer ⬠20,- per dier) en een wachttijd van 14 dagen. Gevaccineerde dieren kunnen de grens over na 60 dagen na vaccinatie. Landen kunnen echter de OIE-eisen verzwaren. De gouden regels hierbij is dat een land niet iets van een ander land eist, wat het zelf in een vergelijkbare situatie onmogelijk zou kunnen waarmaken

Een probleem is dat er 24 typen blauwtongvirus (BTV) bestaan. In Zuid-Europa zijn de typen 2, 4, 9 en 16 gevonden. Hiertegen is de laatste jaren met EU-steun gevaccineerd. In Nederland hebben we te maken met BTV type 8 en hiertegen bestaat nog geen vaccin. Een probleem is dat het bestaande vaccin, gemaakt met levend virus, onstabiel is. Het is beter om vaccin te maken van dood virus, waardoor de kwaliteit veel stabieler is. Hiervoor kan de EU onderzoeksgeld inzetten, zo vindt LTO, want met vaccinatie kan mogelijk economische schade voorkomen worden en ook de EU uiteindelijk geld besparen. De EU heeft sinds 1998 namelijk al bijna ⬠20 miljoen uitgegeven aan blauwtongbestrijding in Zuid-Europa. Cruciaal is wel dat de EU het te ontwikkelen vaccin snel registreert, zodat het beschikbaar komt voor de Europese veehouders.

Achtergrondinformatie

Op de onderstaande website staan interactieve kaartjes die de verspreiding van blauwtongvirus in Europa en Noord-Afrika laten zien, en bovendien een aantal presentaties over blauwtong. www.east-btnet.izs.it/

Klaas Johan Osinga

Mona van Spijk
LTO Nederland, integrale portefeuille diergezondheid en dierwelzijn. Woensdag 13 september 2006