Staatsbosbeheer

13 september 2006

Staatsbosbeheer krijgt 953.747 Europese subsidie voor zijn natuurgebieden in de polder Westzaan. Met dat bedrag, plus de bijdragen van onder meer de provincie Noord-Holland, kan het bijzondere brakke karakter van de natuur hersteld worden. Door de continue verzoeting van het water sinds de afsluiting van de Zuiderzee dreigt in de polder Westzaan een bijzonder ecosysteem verloren te gaan. Bovendien zorgt zoet water voor afbraak van het veen waardoor het water troebel wordt. Dat tij wordt nu gekeerd. Mede met de subsidie uit Brussel wordt een inlaat gemaakt die brak water vanuit het Noordzeekanaal, via een ondergrondse leiding, naar de Reef en het Guisveld zal voeren, natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Het project is op 1 september 2006 gestart en zal eind augustus 2010 gereed zijn.

Polder Westzaan: uniek gebied
De polder Westzaan is van oorsprong een overgangsgebied tussen zoet en zout. Het stond altijd onder invloed van Zuiderzeewater door regelmatige overstromingen en doordat in droge zomers zout water in de boezem werd ingelaten. Sinds de aanleg van de Afsluitdijk wordt het watermilieu steeds zoeter en raakt het veen aangetast. De sloten raken vol bagger en zeldzame soorten verdwijnen langzaam maar zeker. Waar de VOC in de Gouden Eeuw tonnen aan nu zeldzaam Echt Lepelblad liet oogsten als middel tegen scheurbuik, daar groeien nu boterbloemen en andere algemeen voorkomende soorten.
De polder Westzaan is onderdeel van de ecologische hoofdstructuur het samenhangend netwerk van gebieden die de ruggengraat van de Nederlandse natuur vormen-. Het wordt als Natura 2000-gebied beschermd onder de Europese regelgeving, juist vanwege zijn unieke zoet-zoute eigenschappen. Alleen door de aloude relatie tussen land en zee te herstellen, kan het brakke veensysteem zich herstellen en wordt het water weer helder.

Project Brak is bijzonder!
Onder het motto Brak is bijzonder! gaat Staatsbosbeheer daarom samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de waterhuishouding herinrichten. Dat gebeurt door brak water uit het Noordzeekanaal via een hevelinstallatie de polder in te brengen. Via een ondergrondse leiding wordt het naar de Reef gevoerd en vervolgens wordt het brakke water via bemaling en andere maatregelen naar het Guisveld geleid. De eerste fase van het project is gericht op nader, vooral technisch, onderzoek naar de verschillende mogelijkheden om het water naar de juiste locatie te geleiden. Daarbij komen ook de mogelijke gevolgen voor de waterrecreatie, en hoe die te minimaliseren, aan bod. Parallel daaraan start het overleg met mensen in de directe omgeving. Om te beginnen met de boeren in het gebied, want één van de voorwaarden is dat de bedrijven die grenzen aan de in de toekomst weer brakke waterlopen, geen nadeel ondervinden. Ook de mensen die direct in en om het gebied wonen, zullen bij het project betrokken gaan worden.

Financiering
Het plan om het bijzondere brakke karakter de polder Westzaan te herstellen, stamt al uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Staatsbosbeheer, als eigenaar en beheerder van de natuurgebieden in het Guisveld en de Reef, is daarom extra verheugd dat het gelukt is om de financiering rond te krijgen. De volgende subsidiestromen en organisaties dragen bij aan het project:

- Europa financiert het project voor 28% via het LIFE natuurprogramma.

- Provincie Noord Holland draagt 1,3 miljoen bij. Het herstel van de bijzondere brakke waterkwaliteit en de bijbehorende natuurwaarden in de polder Westzaan past binnen het provinciaal natuur-, milieu- en waterbeleid.

- Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier draagt 381.175 bij.
- Vanuit de Landinrichting Westzaan betaalt Dienst Landelijk Gebied 566.620.

- Rijkswaterstaat financiert het project met 390.000.
- Staatsbosbeheer betaalt zelf 30.000