Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Betere aanpak voetbalvandalisme, minder politie-inzet

De bestrijding van voetbalvandalisme is ook dit jaar verder verbeterd. De politie-inzet bij competitiewedstrijden is in vier jaar tijd met 10 procent gedaald. Ondanks meer gespeelde wedstrijden door de nieuwe opzet met play off-wedstrijden, is bij de meeste clubs in de ere- en eerste divisie de politie-inzet dus sterk afgenomen. Worden de play off-wedstrijden niet meegeteld dan is de inzet zelfs met 20 procent afgenomen.

Dit constateert het Auditteam voetbalvandalisme in een rapport dat woensdag aan minister Remkes en de KNVB is aangeboden. Naast dit onderzoek heeft Margo Vliegenthart, de voorzitter van het Auditteam, het eindrapport over het seizoen 2005-2006 aangeboden.

Bij FC Groningen en bij vier clubs in de eerste divisie is de politie-inzet in vier jaar tijd met meer dan de helft afgenomen. Bij AZ is de politie-inzet echter meer dan verdubbeld. De club met absoluut en relatief de meeste politie-inzet in 2005-2006 is net als voorgaande jaren ADO Den Haag. Wel is de laatste twee jaar in Den Haag bijna een halvering van de politie-inzet gerealiseerd.

Play offs
Onderzocht is of de korte voorbereidingstijd voor een play off-wedstrijd knelpunten voor de veiligheid geeft. De conclusie van het onderzoek is dat de politie, gemeenten en clubs dit goed opvangen. Het grotere belang en het in korte tijd tweemaal treffen bij een aantal play off-wedstrijden leidt wel tot een verhoogde spanning en tot een veel hogere politie-inzet dan bij dezelfde competitiewedstrijd. Aandachtspunt is wel de wijze van kaartverkoop.

Incidenten
De aard van het vandalisme verschuift. In de stadions vinden steeds minder incidenten plaats. Maar er zijn steeds meer pogingen van supportersgroepen om de confrontatie te zoeken voor de wedstrijd, vaak in de binnenstad. Doordat de politie hier alert op is en doordat de informatiepositie van de politie beter wordt, zijn veel van deze mogelijke confrontaties voorkomen. Bij het meest schokkende incident van het afgelopen seizoen, de aanval van Ajax-supporters op het ADO-supportershome, beschikte de politie niet over informatie.

Grootschalige aanhoudingen Bij de wedstrijd Feyenoord - Ajax en bij Ajax - Roda heeft de politie een grote groep supporters aangehouden om zo (verdere) ongeregeldheden te voorkomen. Bij deze grootschalige aanhoudingen was het optreden op zichzelf terecht. Wel adviseert het Auditteam dat in de voorbereiding meer aandacht wordt besteed aan mogelijke scenario's die nodig zijn om met grootschalige aanhoudingen niet alleen rellen de kop in te drukken, maar ook succesvol vervolging en veroordeling mogelijk te maken. Ook is aandacht nodig voor de logistieke aspecten: vervoer, accommodatie en menskracht om verdachten op te houden en af te voeren. Er dient voldoende geoefend te worden om een goede uitvoering van grootschalig optreden en vervolging te bevorderen.

Opsporing
Technische mogelijkheden als videoteams en foto's op internet worden steeds meer gebruikt door politie en clubs. Dit leidt tot verbetering in de opsporing, waardoor daders vaker achteraf opgepakt en veroordeeld kunnen worden. Het beeld dat hooligans bijna niet gepakt worden, gaat steeds minder op.

Andere ontwikkelingen van het afgelopen seizoen zijn de verbetering van de kwaliteit van de veiligheidsorganisaties in het betaald voetbal, verbetering van de afspraken over vervoer van risicosupporters, inzet van videoteams bij massale ordeverstoringen en de dadergerichte aanpak.

Het Auditteam voetbalvandalisme is in augustus 2003 door minister Remkes geïnstalleerd. Voorzitter is mevrouw A.M. Vliegenthart, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De andere leden zijn J. Franssen (Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland), C.M. Ottevanger (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond), C.A. Bakker (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Utrecht), G. Beelen (oud-auditor van de KNVB) en Henk Wooldrik (oud-hoofdofficier van justitie en lid en kamervoorzitter van de tuchtcommissie betaald voetbal).