Ingezonden persbericht
Persbericht
Oproep aan Tweede Kamer: Laat bescherming honden niet over aan vrije markt
Puppiepetitie in strijd tegen malafide hondenhandel
Amsterdam/Den Haag, 13 september 2006 - Puppies zetten donderdagochtend op het Plein voor de Tweede Kamer hun pootje onder een petitie om het chippen van honden verplicht te stellen. Met de slogan 'Wij puppies willen chips!" gooien de jonge hondjes al hun charmes in de strijd om het op te nemen voor hun soortgenoten die slachtoffer worden van malafide hondenfokkers en -handelaren. Leden van de vaste Kamercommissie van LNV zijn bij de actie aanwezig.
De Sophia-Vereeniging en de Hondenbescherming roepen de vaste Kamercommissie van LNV op om zich in het Algemeen Overleg van die ochtend in te zetten voor een verplichte identificatie en registratie (I&R) van honden. Hiermee kan de malafide hondenhandel worden bestreden. De actie begint donderdag 14 september om 10.15 u op het Plein tegenover de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag.
Met de actie vragen de dierenbeschermingsverenigingen aandacht voor het lot van de naar schatting 50.000 pups uit de malafide hondenhandel. Deze pups komen veelal zonder medische zorg, niet ingeënt en te vroeg bij de moeder weggehaald bij hun eigenaar terecht. Niet alleen de hond maar ook de eigenaar is de dupe als de pup ernstig ziek blijkt te zijn of extreme angst vertoont. Met een verplicht systeem van chippen kan honden betere bescherming worden geboden. Als de herkomst van een hond is te achterhalen, kan worden gecontroleerd of fokkers en handelaren zich aan de Nederlandse regelgeving houden. Op dit moment is zo'n 60% van de 1,6 miljoen honden in ons land geregistreerd.
Medestanders van de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Hondenbescherming hebben de leden van de vaste Kamercommissie van LNV al enkele weken bestookt met e-cards. GroenLinks verzocht de dierenbeschermers een ander e-mail adres te gebruiken nadat de e-mailbox steeds volliep. Deze week bleek uit opinieonderzoek dat 86% van de Nederlanders vindt dat het chippen van honden moet worden verplicht. Er kan dus geen andere conclusie worden getrokken dan dat het publiek belang hecht aan de invoering van een verplichte I&R.
Minister Veerman liet de Tweede Kamer eerder weten dat hij dat te duur vindt. De bewindsman wil de oplossing van de malafide hondenhandel overlaten aan vrijwillige regelgeving en de marktwerking. De Sophia-Vereeniging en de Hondenbescherming vinden het onbegrijpelijk dat minister Veerman de verantwoordelijkheid voor het bieden van bescherming aan honden wil overlaten aan de branche en de consument. Het gaat hier tenslotte niet om een product maar om het welzijn van dieren. Het onderwerp staat 14 september op de agenda van de vaste Kamercommissie voor LNV. De Tweede Kamer is nu aan zet om van de minister meer maatregelen te vragen om honden bescherming te bieden.
Meer informatie:
Lieke Keller, directeur Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, 06 12 66 71 07
Just de Wit, beleidsmedewerker Hondenbescherming 06 53 83 13 02
Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren
Sophiavereeniging.nl
Nieuwezijds Voorburgwal 153
1012 RK Amsterdam
Telefoon 020 6236167 - Fax 020 6268023
Gironummer 306958