Ingezonden persbericht


Daden zeggen meer dan woorden
Het Gemeenschapsonderwijs is er voor alle kinderen

Deze ochtend verscheen in De Morgen een opiniestuk van de hand van Walter Pauli waarin het Gemeenschapsonderwijs gehekeld wordt voor zijn vermeend inhumaan standpunt ten aanzien van asielzoekers en hun kinderen.

De voorzitter van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs, Paul De Knop ontkracht met klem deze interpretatie. 'Het Gemeenschapsonderwijs is wel degelijk het open en warme net dat het claimt te zijn. Kijk naar onze daden eerder dan onze woorden te beoordelen.'

Wat schoolasiel betreft is ons standpunt duidelijk: het bezetten van scholen door asielzoekende gezinnen wijzen wij af; wij pleiten evenmin voor het verstrekken van opvang van gezinnen in de school. Hiervoor heeft de overheid instanties gecreëerd die hier beter voor uitgerust zijn. Wij dringen aan op duidelijke en humane criteria voor de behandeling van asiel- en regularisatieaanvragen. Voor ons staat het kind altijd centraal, de papieren zijn bijzaak.

Alle kinderen, ongeacht of ze arm zijn of rijk, allochtoon of autochtoon, legaal of niet-legaal, zijn van harte welkom in ons net. Wij streven ernaar dat elk kind snel zijn plaats in de school kan vinden en kan opgroeien tot een respectvol, verdraagzaam, mondig, positief kritisch, leergierig, verantwoordelijk, geëngageerd, sociaal, creatief en zelfstandig individu. Om dit te bereiken wordt binnen de scholen van het Gemeenschapsonderwijs continu gewerkt aan projecten die de diversiteit en de verdraagzaamheid in de samenleving leren duiden. Enkele voorbeelden zijn als bijlage opgenomen.

In juni 2005 heeft de Raad van het Gemeenschapsonderwijs een manifest 'Diversiteit ... troef van het Gemeenschapsonderwijs' aangenomen. Ik citeer uit deze tekst: Alle betrokkenen van ons onderwijs hebben de opdracht om elke dag opnieuw de universele waarden, die het gebinte vormen van het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs, te verduidelijken en uit te dragen. Bijgevolg dienen de waarden die niet in overeenstemming zijn met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de Rechten van het kind te worden verworpen.

Dat deze tekst geen holle woorden zijn wordt alvast door de realiteit bewezen. Recentelijk werd de instroom van Roma kinderen in het reguliere onderwijs in Beveren-Kieldrecht de inzet van een hele polemiek. De gemeenschapsschool De Zonnewijzer in Kieldrecht was de eerste school die zich spontaan bereid verklaarde om de kinderen op te nemen. Dit schooljaar werden aanvankelijk 8 Roma kinderen ingeschreven. Nadat bleek dat de gemeenteschool geen en de katholieke school maximaal 8 leerlingen wou opnemen, schreef De Zonnewijzer andermaal 8 leerlingen in. Voor een school met 95 leerlingen is dit geen evidente keuze. Dit kon enkel omdat het schoolteam bereid was extra tijd te investeren in de school om zo de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen en toch onderwijs te verstrekken aan deze grote groep anderstalige kinderen, die bovendien geen voorschools traject hadden afgelegd. Daarnaast nam het Gemeenschapsonderwijs het voortouw om tot een billijke spreiding van deze leerlingen te komen in de scholen van alle netten. Het was net de afgevaardigd bestuurder, Urbain Lavigne, die zich inzette om tot een goede oplossing te komen in deze problematiek.

Binnen ons net wordt met alle schoolteams -en vaak in overleg met ouderverenigingen- gewerkt zodat alle leerlingen kunnen participeren aan alle activiteiten. Drempelverlaging, kostprijsbewaking, begrip voor de maatschappelijke context van de leerlingen, ... het zijn aandachtspunten die het beleid in elke gemeenschapsschool beheersen.

Ik nodig u uit om in onze scholen te gaan kijken hoe wij onze waarden dagelijks in de realiteit omzetten. Ik nodig u ook uit op 2 november op de Boekenbeurs waar wij ons boek 'Diversiteit in het gemeenschapsonderwijs' voorstellen. Ook op de dag van de democratie op 11 mei 2007 bent u alvast welkom.

Meer info:

Ann Van Driessche
Woordvoerder - directeur communicatie
0478 24 12 20 - 02 790 93 06
ann.van.driessche@gemeenschapsonderwijs.be