Vereniging Natuurmonumenten


Natuurbrief
Wilt u iedere maand tips voor de leukste natuuruitjes, het laatste nieuws en leuke aanbiedingen en acties ontvangen? Neem dan gratis een abonnement op de Natuurbrief.

NA 135 JAAR KOMT NATUUR TERUG IN BEEKBERGERWOUD 13-09-2006

Op de plek waar het laatste oerbos van Nederland in 1871 is geveld, komt weer natuur. Graafmachines verplaatsen momenteel zo'n 22.000 m3 grond om de natuur in het voormalige Beekbergerwoud ten zuidoosten van Apeldoorn weer een kans te geven. Waar nu nog weilanden zijn, moet een nieuw bos verrijzen, afgewisseld met bloemrijke graslanden en poelen. Dit najaar wordt de eerste 54 hectare gereed gemaakt. In de toekomst hoopt Natuurmonumenten hier een natuurgebied van ca. 300 hectare te realiseren.

Lange adem

De realisatie van het Beekbergerwoud is een lang gekoesterde wens van Natuurmonumenten. Het oerbos is gekapt en zal nooit meer terugkomen. Wel kunnen er omstandigheden geschapen worden waardoor hier opnieuw een nat bos kan groeien, een type bos dat bijzonder is in Nederland en waar veel planten- en diersoorten zich thuis zullen voelen. Het Beekbergerwoud kan meer zijn dan een herinnering. In 1992 lanceerde Natuurmonumenten de eerste plannen. De plannen werden in de omgeving en bij gemeente en provincie niet warm onthaald. Men vreesde wateroverlast en zag geen noodzaak in het ontrekken van landbouwgrond voor natuur. Dit in tegenstelling tot het publiek. Een kleine geldinzamelactie leverde in 1994 ongeveer 122.000 gulden op. Inmiddels zijn de plannen uitgewerkt, benodigde (ruimtelijke ordening) procedures doorlopen, vergunningen verkregen en extra gronden aangekocht. De gemeente Apeldoorn heeft het plan omarmt en opgenomen in haar plannen voor een zogenaamde `groene mal' om Apeldoorn. Natuurmonumenten en het waterschap staan er garant voor dat het omringende gebied geen wateroverlast ondervindt.

Huidige werkzaamheden Beekbergerwoud

Duizenden jaren lang was het Beekbergerwoud onbegaanbaar moerasbos. Het geheim van het voormalige Beekbergerwoud was de hoge waterstand en het zuivere kwelwater. Natuurmonumenten wil deze omstandigheden weer creëren zodat de natuur zich hier kan ontwikkelen tot een nat bos, afgewisseld met bloemrijke graslanden en poelen. Daarvoor zal het water in dit gebied langer vastgehouden worden. Daarom worden nu greppels en sloten dichtgegooid en enkele stuwen geplaatst. Ook zullen enkele poelen aangelegd worden en met het zand dat hierbij vrij komt worden horsten (ca. 70 cm hoge heuveltjes) opgeworpen. Op korte termijn komt er een wandelpad dat gedeeltelijk uit vlonders zal bestaan. Naast de weilanden staan nog rijk gevulde houtwallen met resten van de oorspronkelijke vegetatie. De grasmat wordt op verschillende plekken gefreesd, zodat er een goed zaaibed ontstaat voor verspreiding van planten vanuit de houtwallen.

Deze werkzaamheden zullen eind september/begin oktober afgerond worden. In de winter kan er niet gewerkt worden, omdat het gebied dan te nat is voor zware machines. Net als vroeger, toen het oerbos in de winter alleen toegankelijk was als het stevig gevroren had en er ijs lag.

Vervolg werkzaamheden

Volgend voorjaar zullen de laatste werkzaamheden uitgevoerd worden. De horsten worden dan beplant met boomsoorten die uit het gebied verdwenen zijn, zoals zoete kers, haagbeuk, zomereik en winterlinde. Op de wensenlijst staat nog een uitkijktoren. Realisatie hiervan is nog onzeker, omdat de financiering daarvan nog niet rond is.

Voor meer informatie

kunt u contact opnemen met Mirjam Kleine Koerkamp, tel. 026-3523442 of 06-15020246 of Harald van den Akker, beheerder, tel. 055-5050052 of 06-55825145.