Unicef



Madagaskar: malaria voorkomen en de gezondheid verbeteren 12 september 2006, Ankazomenavony, Madagaskar - De negenjarige Angeline woont in een klein dorp in het noordwesten van Madagaskar. "Het is hier bijna altijd erg heet en er zijn heel veel muggen", vertelt ze, "De meeste muggen zijn gevaarlijk, omdat ze je malaria geven als ze prikken. Ik heb malaria gehad. Dat is niet fijn."

Angeline (9) thuis in Ankazomenavony met haar klamboe die met insecticiden is behandeld. Een dergelijke klamboe is een goed middel om malaria te voorkomen. Foto: Unicef Madagaskar/2006/Male

Angeline (9) thuis in Ankazomenavony met haar klamboe die met insecticiden is behandeld. Een dergelijke klamboe is een goed middel om malaria te voorkomen. Foto: Unicef Madagaskar/2006/Male

Malaria komt in diverse delen van Madagaskar voor. De ziekte is de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar. Eenderde van de 60.000 kindersterfgevallen per jaar is het gevolg van malaria.

Ziektes als polio en mazelen kunnen met een simpele vaccinatie voorkomen worden. Malaria wordt echter verspreid door muggen die moeilijker uit te bannen zijn. Men kan wel voorzorgsmaatregelen nemen om de kans te verkleinen door een malariamug gestoken te worden.

"Slapen onder een klamboe die met insecticiden behandeld is, dat houdt de meeste gevaarlijke muggen 's nachts weg", zegt Angeline.

"En dat niet alleen", voegt Barbara Bentein, Unicef-vertegenwoordiger in Madagaskar, toe, "er is ook gebleken dat als mensen onder klamboes slapen, andere mensen in hun omgeving daar ook van profiteren. Zwangere vrouwen die de klamboes gebruiken krijgen bijvoorbeeld vaak gezondere baby's."

Unicef-medwerker dr. Norolala Rabarijohn (in het blauwe shirt) in gesprek met zijn patiënten. Foto: Unicef Madagaskar/2006/ Unicef-medwerker dr. Norolala Rabarijohn (in het blauwe shirt) in gesprek met zijn patiënten. Foto: Unicef Madagaskar/2006/

Samenwerking met partners Unicef werkt samen met de Malagassische regering en met haar partners. Het doel is om een programma neer te zetten dat niet alleen gericht is op de bestrijding van malaria, maar ook op de gezondheid van kinderen in het algemeen.

"Naast het kopen van klamboes en allerlei vaccins en medicijnen, werkt Unicef bijvoorbeeld met gemeenschappen om moeders aan te moedigen regelmatig een gezondheidscentrum te bezoeken tijdens en na hun zwangerschap.", aldus projectmedewerker dr. Norolala Rabarijohn. "We werken samen met onze regering en hulporganisaties om latrines en plekken met schoon water te bouwen. En we leren gemeenschaps- en gezondheidswerkers hoe ze de voedingssituatie van kinderen in de gaten kunnen houden."

Positieve resultaten in Brickaville Brickaville is een plaats aan de oostkust van Madagaskar. Unicef werkt hier al sinds 1994 samen met lokale hulporganisaties om de gezondheidssituatie van kinderen te verbeteren. De resultaten zijn positief. De overlevingskansen voor kinderen zijn hier hoger dan het landelijke gemiddelde.

"Onze methodes zijn erg eenvoudig", aldus projectmedewerker Jean Claude Rakotomala. "We hebben basisoefeningen waarmee gemeenschappen hun problemen kunnen vaststellen. Gemeenschappen weten niet altijd de benodigde fondsen of expertise te vinden. Ons partnerschap met Unicef heeft hier dus ontzettend veel opgeleverd.