Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Bètawetenschappen / Departement Informatica

13 september 2006

Specialist levert informatie, de softwareagent beslist

Beantwoording van de vraag welke antidepressivum het best past bij een patiënt zal voor een huisarts steeds moeilijker worden. Niet omdat een huisarts de bijsluiter niet snapt, maar omdat het aantal medicijnen snel toeneemt. Omdat software rekening kan houden met honderden eigenschappen van patiënten en medicijnen kan betere zorg geboden worden. Om deze kennis beheersbaar te maken, worden softwareagenten ontwikkeld die beschikken over kleine stukken overzichtelijke kennis. Op basis van het door Henk-Jan Lebbink uitgevoerde onderzoek worden nu dergelijke softwareagenten gebouwd. Lebbink promoveert op maandag 18 september 2006 bij het departement Informatica van de faculteit Bètawetenschappen.

Bij het nemen van beslissingen spelen veel verschillende factoren een rol. Naast feitelijke kennis zijn logica en gevoel mede doorslaggevend. Grote hoeveelheden specialistische kennis kunnen beter beheerst worden met behulp van softwareagenten. Lebbink beschrijft in zijn proefschrift hoe softwareagenten uitspraken mogen doen conform de normen van de disciplines die de agenten vertegenwoordigen.

Beter beheersbaar

Om specialistische kennis beter beheersbaar te maken, wordt software ontwikkeld. Moderne softwareagenten, informatie uitwisselende computersystemen, kunnen zelfstandig afleidingen maken, onderhandelen en samenwerken om een eenduidige diagnose te stellen. Zo kan bijvoorbeeld in de nabije toekomst software huisartsen ondersteunen bij medische beslissingen. Een absolute voorwaarde voor het gebruik van deze software is dat alles wat het beslist volledig onderbouwd is en dat de huisarts dit kan begrijpen. Softwareagenten kunnen zelfstandig afleidingen maken, onderhandelen en samenwerken om een eenduidige, goed onderbouwde, diagnose te stellen.

Juiste beslissingen sneller

Het verzamelen van grote hoeveelheden specialistische kennis voor het oplossen van ingewikkelde vraagstukken blijft mensenwerk waar veel tijd voor nodig is. Door snelle, geautomatiseerde, processen kan een softwareagent veel sneller beslissen dan het menselijke brein. Deze beslissingen zijn juist, mits de beschikbare menselijke kennis goed in de softwareagent geprogrammeerd is.

Promotie

Promotie drs. Henk-Jan Lebbink op 18 september 2006, 12.45 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht.

Titel proefschrift: Dialogue and Decision Games for Information Exchanging Agents (vertaald: "Dialoog- en Beslisspellen voor Informatie Uitwisselende Agenten").

Nadere informatie

Celia Nijenhuis, voorlichter Informatica, telefoon (030) 2533336, celia@cs.uu.nl.

B.g.g. Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, telefoon (030) 2532411, s.c.c.martis@uu.nl.