Gemeente Bronckhorst Bronckhorstde Burgemeester Aalderink neemt nieuwe ambtsketen in ontvangst Overhandiging tijdens raadsvergadering van 13 september

Op 13 september a.s. krijgt burgemeester Aalderink de nieuwe ambtsketen van de gemeente Bronckhorst overhandigd door de nestor van de gemeenteraad, Herman Gosselink. Dit gebeurt om 20.00 uur tijdens de extra raadsvergadering die dan gepland is in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Hengelo. Tot nu toe gebruikte de burgemeester van Bronckhorst de ambtsketen van de voormalige gemeente Hengelo Gld. Deze vormt ook de basis voor de nieuwe keten. Op de achterkant van de penning is, zoals dat hoort, het rijkswapen blijven staan, op de voorkant is het oude gemeentewapen van Hengelo vervangen door het gemeentewapen van Bronckhorst. Verder is een nieuw rugstuk toegevoegd om het draagcomfort te verbeteren. De Bronckhorster ambtsketen is een zogenaamd standaardketen (niet op maat gemaakt voor een bepaalde gemeente). Hengelo Gld. had wel een originele keten, maar die is zoekgeraakt in de Tweede Wereldoorlog en nooit teruggevonden. Deze gebeurtenis stond al in de keten van Hengelo gegraveerd en is blijven staan op de Bronckhorst-keten. De keten is van zilver en weegt 468 gram. Ontwerpbureau goud- en zilversmid In 't Veld & Partners uit Oud-Beijerland heeft de vernieuwingen aan de keten uitgevoerd.

Met de ambtsketen onderscheidt de burgemeester zich (herkenningsteken). Hij gebruikt deze bij openbare gelegenheden waar hij de gemeente vertegenwoordigt. Bij verschillende gelegenheden is de burgemeester zelfs verplicht de keten te dragen. Onder meer bij gemeenteraadsvergaderingen, een ontvangst van de commissaris van de koningin, een minister of de koningin, maar ook als hij aanwezig is bij een brand, oproer of andere verstoring van de openbare orde.

De extra raadsvergadering op 13 september (die om 20.00 uur begint) staat verder in het teken van de eerste twee WMO-notities ('Huishoudelijke hulp en Wvg' en 'WMO-loket') die klaar zijn. In de nota 'Huishoudelijke hulp en Wvg' is beschreven hoe de gemeente om wil gaan met individuele voorzieningen die nu nog onderdeel zijn van de Wvg (zoals rolstoel, woningaanpassing en vervoersvoorziening) en huishoudelijke hulp, een nieuwe voorziening die de gemeente moet gaan verstrekken. In de nota 'WMO-loket' staat hoe de gemeente het WMO-loket in Bronckhorst vorm wil gaan geven. Het loket is dé plek waar inwoners straks terecht kunnen voor WMO-voorzieningen. In de WMO, die vanaf 1 januari 2007 van kracht wordt, zijn de Welzijnswet, Wet voorzieningen gehandicapten en onderdelen van de Algemene wet bijzondere ziektekosten samengebracht. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van

de nieuwe wet. De twee notities zijn in overleg met inwoners, belangenbehartigers en organisaties op het gebied van zorg en welzijn opgesteld. De voorzieningen van de WMO zijn bedoeld voor mensen die niet vanzelfsprekend mee kunnen doen in de maatschappij, zoals mensen met een beperking.

Hengelo Gld, 8 september 2006