Wageningen Universiteit

13 sep 2006 16:00
Onderdeel: Wageningen UR
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr.ir. R. Rabbinge (Universiteits hoogleraar) Co-Promotor: Dr. E.A. Lantinga, Dr. P.A. Leffelaar, Dr. J. Vos

De teelt van stikstofvanggewassen staat dit jaar meer dan anders in de belangstelling door de wijziging van de meststoffenwet die dit jaar is ingegaan. Daarin krijgt ieder gewas een eigen stikstofgebruiksnorm. De wettelijke stikstofaanvoerruimte van een bedrijf wordt dus bepaald door de arealen die van verschillende gewassen geteeld worden. Stikstofvanggewassen ( en andere grenbemesters) krijgen (binnen bepaalde voorwaarden) een eigen stikstofgebruiksnorm van 65 kg werkzame N per ha op klei en 60 kg per ha op andere grondsoorten. Een vanggewas heeft deze stikstof echter niet nodig, maar conserveert juist stikstof in de bouwvoor. Daarom geeft de teelt van vanggewassen meer ruimte voor een goede stikstofvoorziening van andere gewassen binnen een bedrijf. Hierdoor zullen er dit jaar meer vanggewassen geteeld worden dan in vorige jaren.

Vanggewassen zie je veel vanaf augustus tot in de winter, op zandgrond tot in maart. Juist in september - oktober is het dus leuk iets over vanggewassen te schrijven voor een breder publiek: je ziet ze overal. Na oktober wordt er al veel ondergeploegd of door nachtvorst geveld. Dan is het niet meer zoân mooi gezicht.
Een aardige boodschap uit het onderzoek voor de praktijk op zandgrond is dat je een vanggewas beter niet zo lang mogelijk kunt laten staan (tot maart â april), maar beter twee tot vier maanden voor de zaai van een volgend gewas kunt onderwerken. Dan is de stikstofbeschikbaarheid voor het volgende gewas groter.

Proefschrift: Understanding the reduction of nitrogen leaching by catch crops
Contact
Informatie
jac.niessen@wur.nl
» meer Contact