Ingezonden persbericht
Platteland als vrijetijdsbesteding steeds professioneler
Symposium Innoverende Plattelandseconomie, 13 september 2006 te Oirschot
Het belevingsaanbod op het platteland zit in een stroomversnelling. Steeds meer plattelandsondernemers bouwen een aantrekkelijk en veelzijdig aanbod uit op het platteland. In het grensgebied tussen Vlaanderen en Nederland is een ontwikkeling gaande van individuele ondernemers en organisaties die op een professionele wijze bezig zijn met plattelandsontwikkeling en een aantrekkelijk aanbod creëren dat inspeelt op de behoeften van consumenten met vrije tijd.
Vanuit het project Innoverende Plattelandseconomie (IPE) wordt op 13 september 2006 in Oirschot een symposium georganiseerd over de bereikte resultaten tot nu toe en de te verwachten ontwikkelingen in plattelandsverbreding en professionalisering.
Aanmelden en informatie
Indien u bij het symposium aanwezig wilt zijn of meer informatie wilt over het project, kunt u contact opnemen met:
Marjon Krol, Projectleider Plattelandsverbreding, ZLTO Projecten.
Telefoon: 013-58 36 234 ? Mobiel: 06-533 63 937 ? E-mail: mkrol@zlto.nl.
Programma
Locatie: de Stapperij, Spoordonkseweg 80 in Oirschot (www.stapperij.nl), tel: 0499-57 36 71.
13.00 uur Ontvangst.
13.30 uur Inleiding project IPE door
- Wim Ceulemans, projectcoördinator Landelijke Gilden.
13.45 uur Inleiding over het samenwerkingsverband Mortelenboeren, door
- John Schepens, Mortelenboer.
14.00 uur Workshops op verschillende locaties in Oirschot en omgeving
Thema professionalisering in Restaurant de Beurs, St. Odulphusstraat 7 in Oirschot
Thema teambuilding in de Gerrithoeve, Kollenburgsebaan 11a in Oirschot
Thema educatie in Kwekerij de Mortelen, Aarleseweg 50 in Best
Thema leefbaarheid in De 4vennekeshoeve, Broekstraat 28 in Oirschot
Thema verblijfsrecreatie in De Boerenbedtent, Rosepdreef 17 in Oisterwijk
17.00 uur Afsluiting met medewerking van
- Sonja De Becker, algemeen secretaris Boerenbond Vlaanderen;
- Frans van Beerendonk, bestuurder Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie;
- Karel Lhermitte, LEADER+ Vlaanderen.
18.00 uur Informele borrel.
Project Innoverende Plattelandseconomie
In maart 2005 is gestart met het project Innoverende Plattelandseconomie (IPE). Achttien Vlaamse en Nederlandse partners stimuleren en ondersteunen nieuwe initiatieven op het platteland en testen de haalbaarheid van het nieuwe belevingsaanbod uit. Bestaande activiteiten in de betreffende regio's kunnen rekenen op professionele ondersteuning en structurele omkadering van IPE. Doel: de slaagkansen van nieuwe en bestaande initiatieven op het platteland worden verhoogd.
IPE wordt voor de helft gefinancierd door de Europese Unie via het programma Interreg III A.
Activiteiten in Noord-Brabant
In het kader van IPE zijn diverse activiteiten ondernomen. Een overzicht:
Koken met Brabantse Streekproducten
In samenwerking met producenten van (streek)producten en horecaondernemers is momenteel een kookboek in de maak: Koken met Brabantse Streekproducten (werktitel). Horecaondernemers presenteren recepten waarin streekproducten zijn verwerkt. Er wordt een link gelegd met Slow Food en de waarde van ambachtelijke en authentieke producten. Ook de streekproducenten zelf komen uitgebreid in beeld met hun producten. Het Brabants Bureau voor Toerisme is verantwoordelijk voor de samenstelling van dit originele kookboek.
Boerderijwinkels werken samen
Een aantal boerderijwinkels in Brabant gaat samenwerken onder de landelijke Landwinkel-formule. Zij gaan een assortiment samenstellen van Brabantse boerderijproducten dat bij alle deelnemende boerderijwinkels in Brabant verkrijgbaar zal zijn. Daarnaast wordt samengewerkt in promotie, herkenbaarheid en uitstraling van de winkels en distributie van de producten. Deze samenwerking leidt tot aantrekkelijke winkels voor de consument met een breed aanbod aan Brabantse producten en tot meer omzet voor de ondernemers. Op dit moment zijn vier winkels aangesloten en worden nog eens zes extra winkels geselecteerd.
Cursussen voor ondernemers boerderijwinkels groot succes
ZLTO-adviseurs in plattelandsverbreding hebben in het voorjaar van 2006 praktische cursussen gegeven over uiteenlopende onderwerpen. Betere profilering, voldoen aan hygiëne-eisen, je website aantrekkelijker maken, hoe je winkelinrichting aanpassen, effectieve promotiemiddelen en hoe een klantenonderzoek uit te voeren, vormen een greep uit het cursusaanbod. Deze cursussen hebben voorzien in een grote behoefte .
Aan promotie werken via internet
Vrienden van het Platteland en Uit in Brabant gaan samenwerken om de grote waaier van plattelandsbelevingsactiviteiten te promoten. Het is de bedoeling via de drukbezochte site van Uit in Brabant (www.uitinbrabant.nl) een nieuwe doelgroep warm te maken voor plattelandsactiviteiten. Inzet van de samenwerking is een automatische overdracht van de gegevens van de site van Vrienden van het Platteland naar de site van Uit in Brabant. Dit spaart tijd, omdat gegevens slechts eenmaal hoeven worden ingevoerd en toch op beide sites terug te vinden zijn.