Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Architectuurcentrum Aorta presenteert:
United Colors of NL
"zin en onzin van multiculturele architectuur"
Tentoonstelling & debat
TENTOONSTELLING 13 september t/m 28 oktober 2006
Nederland is multicultureel. Maar komt dit ook tot uiting in haar architectuur? Houdt een architect met het ontwerpen überhaupt rekening met de samenstelling van de samenleving? Hoe gaat men om met nieuwe woonvormen, openbaar/privé, verzorgingsvormen, uitvaartcentra, begraafplaatsen en geloofscentra? Steeds meer architecten zien een uitdaging in bovenstaande problematiek.
De expositie is een mix van studies, afstudeerprojecten en projecten in aanbouw met uiteenlopende ideeën. Projecten die in deze inspirerende expositie aan de orde komen zijn een multicultureel rouwcentrum, een kosmopolitische straat, de poldermoskee, diverse badhuisstudies en woningbouwproject Le Medi.
Een van de eerste projecten in Nederland waar de multiculturaliteit is meegenomen in het ontwerp is het omvangrijke nieuwbouwproject 'Punt Komma' in de Haagse Schilderswijk, waarbij aanpasbare plattegronden werden gerealiseerd. Dit project, dat in 1988 werd opgeleverd, heeft twee woonblokken met in totaal 106 woningen. Het ontwerp is van de hand van de Portugese architect Alvaro Siza. Hij heeft het mogelijk gemaakt om twee aparte verkeerscircuits in de woning aan te brengen. De woning kan door middel van schuifwanden anders worden ingedeeld. Hierdoor is het mogelijk een openbaar en een privé-circuit te creëren. Via het openbare circuit zijn de entree, de woonkamer en de keuken te bereiken; het privé-circuit omvat de slaapkamer, de badkamer en het balkon. Wanneer bijvoorbeeld de man bezoek ontvangt, kan de vrouw zich terugtrekken in het privé-circuit. Door de schuifwanden te gebruiken kan de vrouw ook ongezien de woning in- en uitgaan en in de keuken komen. Het toilet heeft twee deuren zodat het vanuit beide verkeerscircuits bereikbaar is.
Le Medi
Geurst & Schulze architecten i.s.m. Korteknie Stuhlmacher architecten
In enkele steden begint de culturele pluriformiteit van Nederland inderdaad zichtbaar te worden in de architectuur. Le Medi, een mediterrane wijk in aanbouw in Rotterdam, is hier een voorbeeld van. Het stedenbouwkundig plan voor le Medi toont de structuur van een Ksar. Dit is een ommuurde Marokkaanse wijk waar families bijeen wonen en het leven zich binnen de muren afspeelt.
Kanaleneiland
Artgineering
Het voorstel opteert voor een stedenbouw die de specificiteit van de bestaande wijk tot inzet maakt van de herstructurering. In tegenstelling tot de standaard aanpak bij de herstructurering van naoorlogse wijken, het vervangen van de bestaande bevolking door bewoners met groter sociaal- economisch draagvlak, wordt hier de kracht en de identiteit van de zittende moslimbevolking erkend en versterkt.
Deelnemende exposanten en studies:
. LÖHMANN'S Architecture · Urban + Industrial Design: "afscheid van eenduidigheid" - architectonisch vormgeven aan rituelen in een multiculturele samenleving
. STAWON: ontwerpstudie naar de woonomgeving van de multiculturele samenleving
. Artgineering: Kanaleneiland, alternatieve strategie voor de herstructurering van een naoorlogse wijk
. Geurst & Schulze architecten en Korteknie Stuhlmacher architecten: Le Medi Rotterdam
. Rosanne van Yperen: de Kosmopolitische straat
. MEMAR.DUT©H: intercultureel architectonisch onderzoek
. FORUM, instituut voor multiculturele ontwikkeling, programma sociale cohesie: multicultureel bouwen en wonen; woonwensenateliers
. Architectenbureau Marlies Rohmer: Kop van Lombok Utrecht en project Fusion, Multifunctioneel Centrum Joubertstraat, Amsterdam
. MOPET architecten, hamam Amsterdam
DEBAT woensdag 13 september 19.30 uur
Moet architectuur zich laten inspireren door de verschillende culturen in de stad? Is architectuur een spiegel van de samenleving? Wat is de zin en onzin van 'multiculturele architectuur'? Deze vraag wordt onder de loep genomen door een combinatie van PECHA KUCHA & een debat. PECHA KUCHA houdt in dat er, ter introductie op het thema, diverse minipresentaties worden gegeven waarin minimaal 8 en maximaal 10 illustraties worden getoond die zijn voorzien van een zeer korte toelichting. PECHA KUCHA vormt de opstap voor een stevig debat onder leiding van Lucas Verweij.
Programma
19.00 uur: ontvangst en registratie
19.30 uur: debat o.l.v. Lucas Verweij, directeur van Academie van Bouwkunst Rotterdam
21.00 uur: bezichtiging expositie en borrel
21.45 uur: einde
Deelnemers aan het debat zijn:
Mevrouw. H. Löhmann van LÖHMANN'S Architecture · Urban + Industrial Design
De heer S. Bendiks van Artgineering
De heer J. Geurst van Geurst & Schulze Architecten
Mevrouw R. van Yperen, architect
De heer E. Erkoçu van MEMAR.DUT©H Architects
Mevrouw M. Rohmer van Architectenbureau Marlies Rohmer
Locatie: architectuurcentrum Aorta
Toegang debat: E 4,00. Vrienden van Aorta, CJP en 65+ pas E 3,00
Aanmelden: Wegens een beperkt aantal plaatsen tijdens het debat wordt u verzocht hiervoor van tevoren te reserveren via architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686.
Toegang tentoonstelling: gratis
De expositie is ontwikkeld door Abdeluahab Hammiche & Ergün Erkoçu namens MEMAR.DUT©H i.s.m. het ABC Architectuurcentrum Haarlem
Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390, www.aorta.nu . Openingstijden: woensdag t/m vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.
Noot voor de redactie -
Ingezonden persbericht