Gemeente Zwolle

Gemeentelijke watervisie schetst belang van water(kwaliteit)


Datum uitgave: 09/12/2006
Water neemt een steeds belangrijker plaats in bij de ontwikkeling van onze stad. Aanleiding hiervoor zijn onder meer klimaatveranderingen (het regent vaker en harder, maar er zijn ook langere periodes van droogte) en Europese afspraken om te werken aan een goede waterkwaliteit. De gemeente Zwolle heeft daarom een 'Watervisie' ontwikkeld. De nota Watervisie geeft op hoofdlijnen aan wat we belangrijk vinden als het gaat om water. De nota schetst de randvoorwaarden waarbinnen we als Zwolle de Europese richtlijnen voor waterkwaliteit de komende jaren nader willen invullen. De watervisie ligt nog tot en met 20 september ter inzage in het Informatiecentrum van de gemeente.

Bescherming tegen overstroming en wateroverlast heeft de volle aandacht van de gemeente en moet voldoen aan de (landelijke) normen. Ook de waterkwaliteit is van groot belang. Overal schoon water is een nobel streven, maar is op korte termijn niet haalbaal. De gemeente moet dus keuzes maken: waar vinden we een hoge waterkwaliteit heel belangrijk en waar (vooralsnog) wat minder? Het antwoord hangt af van ecologische factoren, maar ook van wat we als burger met dat water willen: willen we er in kunnen zwemmen of moet het aantrekkelijk water zijn om langs te fietsen of op te kanoën? Water heeft immers verschillende functies.

Visitekaartje
Een voorbeeld is het water in het centrum. De gemeente streeft ernaar dat de binnenstad ook op het gebied van water het visitekaartje van Zwolle is. Daarin passen een passantenhaven, fonteinen en waterfietsen. Beheer en onderhoud zijn belangrijk voor het aanzicht, maar de ecologische en chemische kwaliteit van het water hoeven niet zo hoog te zijn dat we in de stadsgracht kunnen zwemmen.

Natuurgebieden zijn een ander verhaal. In natuurgebieden past een ecologische hoge kwaliteit beter. Natuur en waterberging krijgen hier voorrang. In het groenstedelijk gebied (woonwijken als Stadshagen en Zwolle-Zuid) gelden weer andere functies. Hier vinden we waterspeelplaatsen en visstekjes. Het water nodigt uit om er gebruik van te maken en daarom mag er geen zwerfvuil zijn en is er aandacht voor een goed doorzicht, veiligheid en toegankelijkheid.

Stedelijk Waterplan
De Watervisie wordt de komende jaren nader uitgewerkt, te beginnen met een Stedelijk Waterplan dat eind 2006 gereed is. Hierin staan concrete plannen hoe om te gaan met ons water. Daarna volgen nog andere plannen in samenwerking met onder meer provincie, waterschappen en Rijkswaterstaat.