GGD Zuidhollandse Eilanden


Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst

Hoofdvestiging
Van Hogendorpstraat 50
3201 WE Spijkenisse
T (0181) 65 24 00
F (0181) 65 24 01

E info@ggd-zhe.nl
W www.ggd-zhe.nl

PERSBERICHT

Spijkenisse, 12 september 2006

Kinderen en geweld
In Nederland zijn volgens het rapport `Behind closed doors' van Unicef en The Body Shop dat in augustus 2006 verscheen elk jaar tussen de 237.000 en 431.000 kinderen getuige van geweld tegen één van de ouders. Maar omdat lang niet alle gevallen gemeld en geregistreerd worden, is de ware omvang lastig te achterhalen. Ook het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Zuid-Hollandse eilanden registreert bij elke melding van huiselijk geweld of er kinderen betrokken zijn. In de eerste helft van 2006 bedroeg het totaal aantal meldingen 210. In 69% van de gevallen (145 keer) waren kinderen betrokken. Het totaal aantal betrokken kinderen was 266 in deze periode. Deze bevindingen staan in de nieuwsbrief "Huiselijk Geweld is niet normaal".

Bij mishandeling komen kinderen iets te kort of wordt hen iets aangedaan waardoor zij lichamelijke of psychische schade oplopen. Hun gevoel van eigenwaarde, veiligheid en zelfvertrouwen wordt wezenlijk aangetast. Kinderen die opgroeien in een gewelddadige thuissituatie, hebben een verhoogde kans slachtoffer te worden van kindermishandeling. In de praktijk gaat het bijna altijd om een combinatie van verschillende vormen van mishandeling. Als kinderen getuige zijn van het geweld dan is er sprake van kindermishandeling.

Gevolgen voor het kind
Het zien, horen of anderszins meemaken van huiselijk geweld kan gevolgen hebben voor de lichamelijke, emotionele en sociale ontwikkeling van een kind. Ze hebben grotere kans op leer- en gedragsproblemen, depressie, delinquent gedrag en verslavingen. Ook lopen zij grotere kans later in het leven zelf slachtoffer of dader te worden van huiselijk geweld. Dit zijn enkele conclusies uit het in augustus verschenen internationale rapport `Behind closed doors' van Unicef en The Body Shop.

Eén advies- en steunpunt voor slachtoffer en pleger Bij huiselijk geweld denken veel mensen aan lichamelijke mishandeling. Maar ook vernedering, verwaar- lozing, seksueel misbruik en financiële uitbuiting zijn vormen van huiselijk geweld. Bij het advies- en steunpunt kunnen slachtoffers, plegers en andere betrokkenen bij huiselijk geweld advies en onder- steuning krijgen bij te nemen stappen om de situatie te keren. Beroepsgroepen die in hun werk of professie te maken hebben met gevallen van huiselijk geweld kunnen er terecht voor adviezen en verwijzing. In het advies- en steunpunt huiselijk geweld werken alle dienst- en hulpverlenende instel- lingen samen aan een sluitende aanpak. Het advies- en steunpunt is bereikbaar op T (0181) 652 752.