Gemeente Heerlen

Vervangen bomen op Pancratiusplein-Zuid onvermijdelijk

In het kader van de herinrichting van het grote Pancratiusplein is het altijd de bedoeling geweest dat de bomen vervangen worden door nieuwe exemplaren. Naar aanleiding van vragen heeft de gemeente Heerlen onderzocht of de bomen toch niet gehandhaafd kunnen blijven. Na onderzoek luidt de conclusie dat dit niet kan. Wat is er aan de hand?

Belangrijke afweging is dat de bestaande bomen niet diep wortelen. Dat heeft niet te maken met het boomtype, maar met het feit dat er in het verleden te weinig aandacht is besteed aan de groeiplaats. In dit geval is de groeiplaats erg slecht van kwaliteit: de bodem is te veel verdicht oftewel te hard, waardoor hij moeilijk doorwortelbaar is, en er zijn ook te weinig voedingsstoffen aanwezig. Hierdoor kunnen de wortels niet in de diepte groeien, maar gaan ze noodgedwongen de breedte in. Het gevolg is dat de boom zich als het ware opdrukt en op een gegeven moment ook instabiel wordt. Helaas is dit een niet te stoppen en onomkeerbaar proces.

Verder is het riool tussen de bomen en de bebouwing aan vervanging toe. Daarvoor moet minstens 1 meter diep gegraven worden. Ook voor de herinrichting van het plein moeten er grondwerkzaamheden plaatsvinden. Hierdoor zullen er onvermijdelijk wortels beschadigd raken, waardoor de bomen nog instabieler worden.

Zouden de bestaande bomen gehandhaafd worden, dan nog is de levensverwachting beperkt. Dit zoals gezegd vanwege de slechte omstandigheden voor de boomwortels. Hoewel het probleem al enkele jaren bekend was bij de gemeente, is er gewacht op de realisatie van het pleinenplan om alles in één keer aan te pakken.

Nieuwe bomen

Voor de nieuwe bomen zal er van meet af aan veel aandacht worden geschonken aan goede wortelomstandigheden. Ze zullen in een 'grondbak' worden geplaatst in speciale bomengrond. De wortels worden naar beneden geleid met een worteldoek.

De nieuwe bomen zijn volwassen bomen, die via de Nationale Bomenbank zijn verkregen. In Amsterdam moesten in totaal zo'n 200 bomen wijken voor de aanleg van de nieuwe noord-zuid-metrolijn. Oorspronkelijk zouden deze worden gekapt, maar door tussenkomst van omwonenden is gekozen voor hergebruik via de bomenbank. De gemeente Heerlen was er heel vroeg bij, en kon als eerste gemeente (buiten Amsterdam zelf) kiezen welke bomen ze wilde overnemen. Uiteraard zijn de mooiste en beste bomen uitgezocht.

Het gaat om 16 platanen, dezelfde boomsoort die er nu staat, met een stamomtrek van ongeveer 1 meter. Ze zijn eerst in Amsterdam een jaar lang voorbehandeld, om ze zodoende voor te bereiden op verplaatsing. Vervolgens zijn ze naar Heerlen gebracht, waar ze zolang op een tijdelijke plek zijn geplant, in afwachting van hun definitieve nieuwe plek op het Pancratiusplein.

Kortom, door de manier van planten in het verleden kunnen we de vijf oorspronkelijke platanen niet behouden, maar zestien Amsterdamse platanen krijgen in Heerlen een nieuw leven.

Heerlen, 12 september 2006
Concernstaf Communicatie
Richard Pisters
(045) 56 04 070
persvoorlichting@heerlen.nl