Expositie UB Amsterdam 'Koks & Keukenmeiden' verlengd
Universiteitsbibliotheek adam
Tentoonstelling 'Koks & Keukenmeiden. Amsterdamse kookboeken' in
Universiteitsbibliotheek Amsterdam verlengd tot en met 1 december 2006.
Laatste tentoonstelling Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek Amsterdam op de
Singel 425.
U probeert vast wel eens nieuwe recepten uit en u kent Wannées Kookboek van de
Amsterdamse huishoudschool. Maar kent u ook de geschiedenis van het koken en het kookboek
in Nederland? Deze geschiedenis staat centraal in de tentoonstelling 'Koks &
Keukenmeiden. Amsterdamse kookboeken'. Deze tentoonstelling voor fijnproevers in de
Universiteitsbibliotheek Amsterdam is verlengd tot en met 1 december 2006.
Waren recepten in zestiende-eeuwse kookboeken vooral bedoeld voor de elite, nu zijn er
kookboeken voor iedereen, met recepten uit alle delen van de wereld. In een twintigtal
thema's wordt deze ontwikkeling getoond, met de nadruk op Amsterdam. Aan de hand van
onderwerpen als het buitenleven, eten aan boord, aristocratie, burgerpot, de kinder- en
de immigrantenkeuken komen kookboeken en recepten uitvoerig aan bod.
De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie kookboeken van de Bibliotheek van de
Universiteit van Amsterdam en van de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB), een
samenvoeging van twee grote collecties van de kookboekbibliografen en verzamelaars Joop
Witteveen en Bart Cuperus en culinair journalist Johannes van Dam. Aanleiding voor de
tentoonstelling was het besluit van de SGB haar collectie op termijn over te dragen aan
de Universiteitsbibliotheek. De twee bibliotheken samen vormen verreweg de grootste
collectie kookboeken in Nederland.
In de tentoonstelling zijn ook foto's te zien van diverse Amsterdamse chefkoks en
specialisten, die historische recepten in een modern jasje hebben gestoken.
Bij de tentoonstelling is een gelijknamig publicatie verschenen, uitgegeven door Nijgh
& Van Ditmar. In Koks & Keukenmeiden nemen Johannes van Dam en Joop Witteveen de
lezer mee op een verkenningstocht door de gastronomische geschiedenis van Nederland. De
boekhistorische verdieping is door de Universiteitsbibliotheek geleverd. Ook de
aangepaste recepten van Amsterdamse chefkoks zijn in dit boek opgenomen. Daarmee gaat
Koks & Keukenmeiden niet alleen óver kookboeken maar is het ook een kookboek
op zichzelf. Verkoopprijs 22,50 euro. ISBN 90 388 1448 8
---
Tentoonstelling: Koks & Keukenmeiden. Amsterdamse kookboeken
Openingstijden: elke werkdag van 13:00 - 17:00 uur
Plaats: tentoonstellingszaal Universiteitsbibliotheek UvA, Singel 425, Amsterdam
Te bereiken: met tram 1, 2 en 5 halte Koningsplein
Toegang: gratis
Samenstellers: Johannes van Dam, Joop Witteveen, Bart Cuperus, Yvonne Gnirrep, Joke Mammen
en Garrelt Verhoeven
Website: www.uba.uva.nl/bc en www.uba.uva.nl/actueel/tentoonstellingen.cfm
NB: Dit is de laatste tentoonstelling van de Bijzondere Collecties op de Singel. De
opening van de Bijzondere Collecties op de Oude Turfmarkt is voorzien in april 2007.
Contactpersonen: Voor de tentoonstelling: Marian Schilder, Hoofd Publiekspresentaties
Bijzondere Collecties UvA, Tel. 020-525 3377; e-mail A.M.T.Schilder@uva.nl
Voor het boek Ilse van der Zee, Publiciteit Nijgh & Van Ditmar, tel. 020-551 1274;
e-mail i.van.der.zee.nijgh@querido.nl