Voedselrisico's zitten niet alleen
in producteigenschappen (persbericht)
12 sep 2006
Onderdeel: LEI
Het beleid rond nieuwe voedselrisico's moet meer omvatten dan de
technische controle van producten, die bedoeld is om gevaren voor de
volksgezondheid te voorkomen. Risico's kunnen ook samenhangen met
niet-technische ontwikkelingen in en rond de voedselketen, zoals de
verbreiding van overgewicht en obesitas door verkeerde
consumptiegewoonten. Binnen maatschappelijke organisaties en het
bedrijfsleven leeft de behoefte om het risicobeleid ook op zulke
problemen te richten. Het ministerie van LNV en de Voedsel en Waren
Autoriteit rekenen dit soort maatschappelijke vragen echter niet tot
het beleidsterrein van voedselveiligheid. Dat blijkt uit een onderzoek
van het LEI in opdracht van het Ministerie van LNV en de Voedsel en
Waren Autoriteit.
Â
Het onderzoek maakt deel uit van een breder programma rond 'emerging
risks' in de voedselketen: nieuwe of toenemende gevaren voor de
voedselveiligheid door bijvoorbeeld globalisering of demografische
ontwikkelingen. Om zulke gevaren tijdig te kunnen signaleren en
bestrijden, moeten belanghebbende partijen het min of meer eens zijn
over de vraag om welke risico's het gaat. Die eenstemmigheid is er in
de praktijk nog niet. Als de overheid het begrip 'emerging risks'
anders invult dan de andere partijen, bestaat het gevaar dat het
risicobeleid van de overheid weinig serieus wordt genomen. De
onderzoekers pleiten er voor dat de overheid het probleem van de
voedselveiligheid niet alleen benadert vanuit technische
kwaliteitsnormen en een strikt controlesysteem. Het vertrouwen in
voedsel hangt ook af van de manier waarop met de consument wordt
gecommuniceerd over de relaties tussen de voedselketen, de
maatschappelijke ontwikkelingen en het gedrag van de consument zelf.
Rapport 7.06.12: Visie op voedselgevaren; De percepties van emerging
risks onder stakeholders in de voedselketen.
LEI