Niet stoppen met roken om angst toename gewicht en stress

Gsk consumer healthcare

Zeist, 12 september 2006 - Stoppen met roken blijft voor de meeste mensen een moeilijke opgave.
Onlangs werd nog in de Volkskrant gepubliceerd dat 30% van de zwangere vrouwen blijft roken.1)
Eerdere mislukte stoppogingen zijn veelal redenen waarom mensen niet stoppen met roken: ze zijn té verslaafd. Doorzettingsvermogen speelt eveneens een belangrijke rol bij het volhouden van het niet meer roken. Maar er zijn ook rokers die een stoppoging uitstellen of niet eens overwegen: ruim éénderde van rokers of recent gestopte rokers geeft aan dat gewichtstoename een reden is / was om niet te stoppen (37%). Ook de angst voor het toenemen van stress werd genoemd als reden om toch door te gaan met roken (34%). (onderzoek MillwardBrown 20062).

Ondanks dat roken een steeds minder maatschappelijk verantwoorde bezigheid is, zegt 29% te veel te genieten van het roken of dat roken een deel van het leven is (18%). Opvallend is dat 26% toegeeft dat ze te verslaafd zijn aan de nicotine om te stoppen.

Opnieuw beginnen
Spanning is voor veel ex-rokers een reden om weer te beginnen met roken: 23% gaf aan door spanning (ziekte of overlijden) weer te zijn gaan roken. Ook de verleiding van de omgeving was voor 21% reden om weer een sigaret op te steken: in een kroeg of op een feest. Problemen op het werk, zoals stress of ontslag was voor 18% weer reden om te gaan roken.

Veel rokers zeggen dat stoppen voor hen geen zin meer heeft omdat ze al zo lang roken. Het roken heeft toch al te veel effect gehad op hun gezondheid. Bekend is echter dat de lichamelijke effecten wel zeker te merken zijn, zelfs al binnen een uur daalt de bloeddruk. En dat het voor stoppen met roken nooit te laat is. Ook wordt er vaak gezegd: 'een paar sigaretjes per dag kunnen geen kwaad', maar het is een feit dat roken verslavend en schadelijk is voor de gezondheid, in welke vorm of mate dan ook.

Nederlander vertrouwt op eigen kracht
Anderen zijn ervan overtuigd dat ze te verslaafd zijn om te kunnen stoppen met roken. Roken is inderdaad verslavend en er is ook zeker wilskracht nodig om te kunnen stoppen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 53% van de Nederlandse rokers wil stoppen zonder andere hulp dan hun wilskracht alleen 3). De Nederlanders geloven het sterkst in het op eigen kracht stoppen met roken. Duitsers, Spanjaarden en Italianen geloven minder in wilskracht alleen. De Fransen vertrouwen het minst op zichzelf, slechts een kwart van de rokers zou op eigen kracht proberen te stoppen met roken. Helaas zal veel rokers niet lukken om te stoppen op doorzettingsvermogen alleen. De eerste stoppoging is niet altijd effectief maar in de loop van de tijd wordt het steeds makkelijker om te stoppen. Bewezen is dat gebruik van een hulpmiddel zoals een nicotinevervanger de kans op een succesvolle stoppoging vergroten.

Gedoseerd afbouwen
Het is een fabel dat je te verslaafd bent om te kunnen stoppen. Wilskracht, maar ook goede hulp kan een ieder van het roken afhelpen. De meeste Nederlanders stoppen echter nog zonder hulpmiddel. Het Nederlands Huisartsen Genootschap raadt als eerste stap in de behandeling van rookverslaving nicotinevervangers aan 4). Nicotinevervangers verminderen de ontwenningsklachten en zijn een hulpmiddel om te stoppen met roken. Omdat de hoeveelheid nicotine per pleister / hoeveelheid zuigtabletten per stap wordt teruggebracht, wordt de lichamelijke verslaving dus langzaam afgebouwd. Zo kan men zich richten op het veranderen van rookgewoontes als altijd een sigaret in de auto; een sigaret bij de koffie etc. De kans op succes wordt hiermee vergroot. Nicotinevervangers zoals NiQuitin zijn verkrijgbaar in zuigtabletten en pleisters bij drogist of apotheker.

x x x x x


1) Volkskrant 26 augustus 2006 (Eenderde van alle zwangere vrouwen rookt gewoon door)
2) Millward Brown, 2006. N = 480 Nederlandse deelnemers(helft rokers, helft recent gestopte rokers - al dan niet succesvol)

3) Wave Onderzoek IMS- 2 maandelijks Europees onderzoek, 2006
4) NHG-standaard Rookverslaving versie 2005

Meer informatie over de nicotinevervangers van NiQuitin vindt u op: www.niquitin.nl. Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met:

Edelman NiQuitin
Laetitia Gruwel Tom Lebrechthausen
Tel: 020 - 30 10 980 Tel: 030 - 69 38 100
E: Laetitia.gruwel@edelman.com E: tom.t.lebrechthausen@gsk.com

FABELS (en feiten) OVER STOPPEN MET ROKEN

Fabel: Een paar sigaretjes per dag, kunnen niet zoveel kwaad. Feit: Roken is verslavend, in welke vorm of mate dan ook.

Fabel: 'Als ik stop, kom ik heel veel aan.'
Feit: De gemiddelde gewichtstoename na het stoppen met roken is 2,5 kilo. Uit onderzoek blijkt dat ex-rokers dit kunnen verminderen door gebruik van nicotinevervangende hulpmiddelen; ze beperken het hongergevoel. Andere tips: Gebruik de tijd die je overhoudt door het wegvallen van de rookpauze voor een wandeling of het doen van oefeningen, vervang de beweging van het nemen van een trekje door het eten van fruit of een snack met weinig calorieën en drink 6 tot 8 glazen water per dag.

Fabel: 'Ik rook al zo lang. Stoppen met roken heeft voor mij geen zin.' Feit: Slechts 20 minuten na het stoppen met roken, is een daling van de bloeddruk te zien. Al na drie maanden begint het risico op een hartinfarct te dalen en verbetert de longfunctie. Stoppen met roken heeft dus altijd zin, ongeacht de leeftijd.

Fabel: 'Met nicotinevervangers blijf ik verslaafd.'
Feit: Een rookverslaving heeft twee oorzaken: de nicotine en de gewoonte. Nicotinevervangers zorgen ervoor dat de ex-roker zich eerst kan concentreren op het ontwennen van de gewoonte om vervolgens de nicotineverslaving geleidelijk af te bouwen. Zo hoef je niet twee verslavingen in één klap aan te pakken. Het geeft een rustig en gecontroleerde manier van stoppen met roken.

Fabel: 'Ik ben te verslaafd. Stoppen zal mij nooit lukken.' Feit: Stoppen met roken is erg lastig. Er zijn verschillende manieren om de kans op succes te vergroten, zoals met behulp van nicotinevervangers. Vraag om advies in uw omgeving of bij Stivoro en betrek vrienden en familie. Doorzettingsvermogen is het belangrijkste. Veel rokers slagen niet bij de eerste poging, maar de aanhouder wint! Iedere stoppoging brengt je een stap dichterbij tot het worden van een ex-roker, blijkt uit onderzoek.