KNMG
Samen sterk voor verantwoord medicijngebruik
bijeenkomst knmg district fryslÂn in samenspraak met het fries specialisten beraad
locatie:
oranje hotel leeuwarden
12 september 20.00 uur
In Fryslân hebben alle betrokken partijen besloten om het Farmaco-Therapeutisch Overleg (FTO) én het FarmacoTherapeutisch Transmuraal Overleg (FTTO) een nieuwe impuls te geven. Hiervoor is onder meer een provinciale stuurgroep in het leven geroepen die de regie zal nemen in de hernieuwde ontwikkeling van het FT(T)O-beleid.
De vraag is echter of huisartsen en medisch specialisten wel zitten te wachten op nóg een overleg dat wellicht alleen tot doel heeft om via het voorschrijfbeleid een kostenbesparing te realiseren. In hoeverre kan het FT(T)O ook een verbetering van de kwaliteit van de farmaco-therapie bewerkstelligen? Wat zijn de ervaringen in andere regio's? Hoe bereik je dat de partners van het FT(T)O samen een meerwaarde creëren die zich vertaalt in een betere prescriptie.
Als sprekers zijn uitgenodigd:
De heer D'Agata is als stafadviseur werkzaam bij het DGV Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, een onafhankelijk instituut dat als doel heeft het gebruik van geneesmiddelen in Nederland zo verantwoord mogelijk te laten zijn. DGV vergaart zelf geen onderzoeksgegevens, maar implementeert kennis in de praktijk, in opdracht van onder meer het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, beroepsorganisaties, gezondheidsfondsen en patiëntenorganisaties. De farmaceutische industrie is geen opdrachtgever.
Mevrouw Middelveldt is werkzaam als projectleidster bij de Proeftuin Farmacie Groningen. Deze organisatie stimuleert in de regio de samenwerking tussen verschillende partijen op het gebied van farmacotherapie. Doel van de Proeftuin is het bevorderen van de kwaliteit en doelmatigheid in het voorschrijven, afleveren en gebruik van geneesmiddelen. De deelnemende partijen in de Proeftuin zijn: alle ziekenhuizen, de patiëntenorganisaties, huisartsen, specialisten, verpleeghuisartsen, (ziekenhuis en openbare) apothekers uit de provincie Groningen als ook zorgverzekeraar Geové.
Na haar studie in Groningen werkte zij (4 jaar) als verpleeghuisarts, docent, sinds 1918 als verloskundig actief huisarts en volgde tevens een postdoctorale opleiding psychotherapie als ook de kadertraining van de KNMG. Zij was coördinator van het Bureau Vertrouwensarts Groningen-Drenthe, bestuurslid van de Noordelijke Vereniging van Verpleeghuisartsen, voorzitter van het Groningse KNMG afdelings- en districtsbestuur en tenslotte tussen 2000 en 2002 lid van het federatiebestuur. In diezelfde periode was zij voorzitter van de Landelijke HuisartsenVereniging. Sinds 2003 is zij lid van de Eerste Kamer voor de SP.
Na de sprekers zal een van de specialisten betrokken bij het project het voortouw nemen in de discussie door commentaar te geven op wat de sprekers hebben ingebracht.
U bent van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet nodig.
Nadere informatie is te verkrijgen via de secretaris van KNMG district Friesland, de heer P.W. Tanja, e-mail: pwtanja@kpnplanet.nl of www.knmg-fryslan.nl