Technische Universiteit Delft

Analyse case 9/11
31 augustus 2006 door Studium Generale

Studium Generale - De 800-meter grens voor hoogbouw wordt binnenkort bereikt in Dubai. In Rotterdam staat Montevideo, met 150 meter slechts een imposante dwerg. Zitten we wel veilig in die gebouwen? Wie op 9/11 naar de televisie keek, weet dat er omstandigheden zijn waarin al die potentiële energie in kinetische kan worden omgezet. De 3000 slachtoffers die daarbij vielen waren 'slechts' 5 % van het mogelijke aantal slachtoffers en de bouwers van die torens kregen dan ook complimenten dat 'ze nog zo lang zijn blijven staan'.

12 september 2006 | 20:15 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45 t/m 49, 2611 GG Delft

Uit de reeks 9/11

Er ligt een enorme uitdaging en een relevante maatschappelijke vraag voor techniekstudenten om in de toekomst torens van dergelijke afmetingen zodanig te ontwerpen dat instorten onder deze condities niet mogelijk is of dat mensen in ieder geval voldoende tijd krijgen om een veilig heenkomen te zoeken bij calamiteiten. Analyses van cases als 9/11 spelen hierin een erg belangrijke rol. Omdat het hoe en waarom van het instorten van deze torens een duidelijke technische vraag is, de maatschappelijke implicaties zo verstrekkend zijn en de controverse zo groot, heeft Studium Generale dit onderwerp gekozen voor een zomeropdracht voor studenten.
Twee multidisciplinaire teams van 7 studenten hebben deze zomer gekeken naar de technische aspecten van het instorten van World Trade Centre 1,2 en 7 in New York op 11 september 2001. Aan de hand van analyses van 9/11 denken zij na over de combinatie constructie en veiligheid in een veranderende samenleving. Kunnen we voor de toekomst dit soort calamiteiten en de gevolgen ervan inschatten? Op deze avond doen de studenten verslag van hun bevindingen.

Meer informatie?www.sg.tudelft.nl