Nieuw VN Mensenrechtenverdrag voor Gehandicapten Aangenomen
Historisch moment voor 650 miljoen mensen
NEW YORK, 20060911 -- Een historische gebeurtenis in New York vorige week voor 650 miljoen mensen met een handicap wereldwijd: Op vrijdag 25 augustus 2006 om 19.50 (New York tijd) werd op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties de concept tekst van het Verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap aangenomen. De tekst kwam tot stand na vijf jaar onderhandelen. Dit is het eerste mensenrechtenverdrag van betekenis van deze eeuw. De VN hoopt dat het een enorme bijdrage zal leveren aan een betere behandeling van gehandicapte mensen. Het historische Verdrag moet gelijke rechten en vrijheden geven aan gehandicapte mensen wereldwijd.
Kofi Annan: "Dit Verdrag liet te lang op zich wachten"
Secretaris-generaal Kofi Annan verwelkomt het Verdrag als een historisch hoogtepunt voor de 650 miljoen gehandicapten wereldwijd: "Mensen met een handicap hebben tot dusver adequate bescherming moeten missen en ik hoop dat dit Verdrag, dat veel te lang op zich liet wachten, een nieuw decennium inluidt waarin gehandicapten dezelfde rechten en mogelijkheden zullen hebben als ieder ander". Hij dringt er bij alle lidstaten op aan dit Verdrag zo spoedig mogelijk te ratificeren en zegt een spoedige uitvoering daarvan toe.
Aanpassing van wetgeving noodzakelijk
De landen die het Verdrag ondertekenen zullen hun wetten moeten aanpassen en maatregelen moeten treffen die de rechten van gehandicapten zullen verbeteren. De gedachte achter het Verdrag is dat het medisch denken over handicap en liefdadigheid vervangen moeten worden door gelijke rechten en vrijheden. Op dit moment hebben slechts 45 van de 192 VN lidstaten speciale wetgeving die gehandicapte mensen beschermen.
Grote vooruitgang voor ontwikkelingslanden mogelijk
Voor ontwikkelingslanden is dit Verdrag een enorme stap voorwaarts en zij kunnen nu rekenen op erkenning en (financiële) hulp van de geïndustrialiseerde landen. In het Verdragsartikel over internationale samenwerking erkennen lidstaten het belang van internationale samenwerking. Ontwikkelingssamenwerkingsprojecten bijvoorbeeld, zullen structureel rekening moeten houden met, en toegankelijk moeten zijn met, de positie van mensen met een beperking.
Gelijke rechten voor gehandicapte vrouwen en meisjes
Vice-voorzitter van de Dutch Coalition on Development and Disability (DCDD) Lydia la Rivière-Zijdel nam deel aan de onderhandelingen in New York. Haar aandachtspunten waren vrouwen en meisjes met een handicap en mensen uit ontwikkelingslanden. "Met de aanname van een tweesporen benadering ten aanzien van gehandicapte vrouwen en meisjes in dit Verdrag, erkennen lidstaten de meervoudige discriminatie en achterstelling van gehandicapte vrouwen en meisjes", zegt Lydia la Rivière-Zijdel.
DCDD (Dutch Coalition on Disabilitty and Development)