TenneT


Rapportage Systeemintegratie Windvermogen

11-09-2006

De Nederlandse overheid heeft zich in het Energierapport 2005 "Nu voor later", de verduurzaming van de energiehuishouding op middenlange en lange termijn ten doel gesteld. Een forse toename van het aandeel windenergie wordt daarbij genoemd als één van de middelen om dit doel te bereiken. In de oorspronkelijke overheidsplannen werd ingezet op een geïnstalleerd windvermogen van 7500 MW in het jaar 2020, waarvan 6000 MW op zee. Inmiddels heeft de overheid deze harde doelstelling voor windenergie losgelaten. Met het oog op de lange-termijn doelstellingen van de overheid lijkt het echter nog altijd aannemelijk dat het geïnstalleerde windvermogen flink zal toenemen.

Voor de integratie van grote hoeveelheden windvermogen in het elektriciteitssysteem is ook in de toekomst veel innovatiekracht nodig. TenneT heeft daarom een eigen onderzoeksprogramma gestart om de consequenties van de ontwikkeling van windvermogen in Nederland en Europa op het elektriciteitssysteem in kaart te brengen. Op deze wijze kan op adequate wijze op mogelijke toekomstige ontwikkelingen worden geanticipeerd. In dit programma wordt niet alleen gekeken naar de noodzaak tot netverzwaring, maar ook naar de consequenties van het specifieke karakter van windenergie op de elektriciteitsbalans.

Binnen dit kader heeft TenneT, in samenwerking het de TU Delft, de studie Systeemintegratie Windvermogen uitgevoerd. Deze studie gaat in op de technische mogelijkheden van thermische eenheden voor het handhaven van de systeembalans bij verschillende penetraties windvermogen. De studie is bedoeld als een eerste, technische analyse en doet geen uitspraken over de economische consequenties van de onderzochte technische mogelijkheden. De studie vormt een goede basis voor aanvullende analyses, die in de komende jaren zullen worden uitgevoerd en waarin ook markt- en netaspecten zullen worden meegenomen.