Deurwaarder doet alarmbellen rinkelen

Kbvg

Deurwaarder doet alarmbellen rinkelen

Het huisbezoek van een deurwaarder levert aantoonbaar resultaat op. Dat blijkt uit de cijfers van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtdeurwaarders (KBvG). Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft er een onderzoek plaatsgevonden naar de ambtelijke verrichtingen van de gerechtsdeurwaarders.

De omvang van het rapport is kort, krachtig én representatief. Met een aantal kerncijfers meet de Beroepsorganisatie de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen en probeert het effect ervan in beleid om te zetten. Het rapport geeft een duidelijk beeld van de feitelijke werkzaamheden. De gerechtsdeurwaarders leggen jaarlijks ruim 2,5 miljoen huisbezoeken af. Na jaren van forse stijgingen stabiliseert dit cijfer: het aantal bezoeken is gelijk gebleven aan het aantal huisbezoeken in 2004. Een direct effect van de verbeterde economische situatie. Iedere werkdag wordt er gemiddeld dus zo'n 10.000 x aangebeld. In een overgroot deel van deze huisbezoeken gaat het om een bedrag aan geld dat geïncasseerd moet worden.

Uit het rapport blijkt verder dat de gerechtsdeurwaarders in 2005 met 650.000 dagvaardingen op pad zijn geweest. Een dagvaarding is de formele oproep om voor de rechter te verschijnen. Bij meer dan de helft van deze onaangekondigde bezoeken was er iemand thuis.
Treft de deurwaarder niemand aan dan gaan de officiële stukken in een gesloten envelop. Bij een dergelijk bezoek bekijkt de gerechtsdeurwaarder de situatie ter plaatse en vergaart op die manier nuttige informatie.
Uit de gepresenteerde cijfers blijkt dat 100.000 dagvaardingen via een deurwaarder uiteindelijk niet naar de rechter hoeven. Dat kan omdat bijvoorbeeld de deurwaarder constateert dat het adres niet juist is, de woning of het bedrijf leeg staat, nog vóór de zittingsdatum het geschil is opgelost bijvoorbeeld door volledige betaling. Een simpele rekensom wijst uit dat hiermee jaarlijks tientallen miljoenen onnodige proceskosten kunnen worden voorkomen. Bovendien legt de deurwaarder aan de deur helder uit welke mogelijkheden partijen hebben om verweer te voeren en wat te doen om de kosten beperkt te houden.

Het bezoek van een deurwaarder kost geld. Ieder willekeurig bezoek kost gemiddeld al zo'n 70,00 euro. Die bedragen zijn door de overheid vastgesteld. Dat mensen het dure bezoek van de deurwaarder nog steeds op waarde weten te schatten blijkt ook uit een nog ander resultaat van het onderzoek: in 2005 zijn 50.000 ontruimingen aangekondigd door de deurwaarders. Uiteindelijk zijn hiervan 32.000 ontruimingen niet doorgegaan omdat de huurachterstanden direct zijn voldaan of betalingsregelingen zijn getroffen.

Het bezoek van de deurwaarder is geen vrijblijvend bezoek en het onderzoek toont aan dat partijen zich van die ernst bewust zijn. De deurwaarder rinkelt letterlijk de alarmbel.

rapport 'resultaten van een onderzoek naar de verrichting van ambtshandelingen door gerechtsdeurwaarders in 2005' Capgemini Nederland B.V. Utrecht, 28 augustus 2006

Noot (