Gemeente Doesburg


week 37-2006

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 13 september 2006, week 37.

BESTUURSVERGADERINGEN

Commissievergaderingen
Op dinsdag 12 september 2006 vergadert de commissie Onderwijs en Welzijn (OenW) om 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda staan o.a. de volgende punten:

* Deelname gemeente Doesburg aan project invoering Wet Inburgering 2007 van de gemeente Rheden.

* Definitieve subsidie 2005 Openbare Bibliotheek Doesburg.
* Jaarrekening 2005 van de Stichting Overdekt Zwembad Den Helder Doesburg.

* Jaarverslag 2005 van het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenbonden Doesburg.

* Vaststelling conceptverordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Op woensdag 13 september 2006 vergadert de commissie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) om 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda staan o.a. de volgende punten:
* Rapportage over aanleg geluidswerende voorziening langs de N 317.
* Woningmarktonderzoek.

* Overdracht woonwagenlocaties aan de Stichting Woonservice IJsselland.

Op donderdag 14 september 2006 vergadert de commissie Bestuurs- en Organisatiezaken (BO) om 16.00 uur in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda staat o.a.:

* Herbenoeming bestuurslid Stichting Overdekt Zwembad Den Helder Doesburg.

De vergaderingen zijn openbaar. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer L.G. Wolf, wnd. Raadsgriffier (tel.:481 330).

Collegebesluiten
Dinsdag 5 september jl. heeft het college van burgemeester en wethouders onder meer de volgende besluiten genomen:
* Het ligt in de bedoeling dat er in het weekeinde van 29 september tot en met 1 oktober 2006 weer een bestuurlijke uitwisseling plaatsvindt tussen Friedrichtstadt en Doesburg. Deze keer vindt de tweejaarlijkse uitwisseling plaats in Doesburg. In grote lijnen is een programma hiervoor vastgesteld.

* Het college heeft een begin gemaakt met de besprekingen over de conceptbegroting voor 2007 en volgende jaren. In eerste instantie buigt het college zich over de noodzakelijk geachte maatregelen om te komen tot een sluitende begroting. Daarna zullen keuzes gemaakt moeten worden welke investeringen en andere nieuwe beleidsvoorstellen de hoogste prioriteit en urgentie dienen te krijgen, waarvoor dan ook de nodige financiële middelen vrijgemaakt moeten worden. De collegebesprekingen daarover zullen zeker de komende weken in beslag nemen.

BOUWEN EN WONEN

Inloopavond stedenbouwkundige visie Schaepstraat/Van Brakellaan/Huygenlaan
Op dinsdag 19 september 2006 organiseert de Stichting Woonservice IJsselland een inloopavond waarop kennis genomen kan worden van de stedenbouwkundige visie voor de locatie hoek Schaepstraat/Van Brakellaan/ Huygenlaan (kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie B, nummer 2683). Het plan betreft de ontwikkeling van circa 18 zelfstandige wooneenheden en enkele algemene ruimten ten behoeve van de huisvesting van mensen met een verstandelijke beperking. De inloopavond vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur en wordt gehouden in het restaurant van Woonzorgcentrum IJsselzicht, Van Brakellaan 54 te Doesburg.

Voor degenen die niet in de gelegenheid zijn op deze avond aanwezig te zijn, zijn de stukken met ingang van 14 september 2006 tot en met 25 oktober 2006 tijdens openingstijden in te zien op het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2, alsmede op het kantoor van Woonservice IJsselland, Halve Maanweg 1.
Bent u op de genoemde tijden niet in de gelegenheid de stukken in te zien, dan kunt u een afspraak maken met één van de medewerkers van het cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, tel. (0313) 481 371.

Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 5-9-2006, Begoniastraat 43: veranderen van de borstwering van hout naar steen.

* 7-9-2006, Veerpoortwal 27: gedeeltelijk vernieuwen, veranderen van de tandartsenpraktijk.

* 7-9-2006, Veerpoortstraat 21: geheel vernieuwen van de schuur.
* 7-9-2006, Verhuellweg 3: plaatsen van een keerwand.
* 7-9-2006, Kerkstraat 25a: vergroten van een verkoopruimte.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen ex. Artikel 50 lid 4 WW Burgemeester en wethouders hebben voor het volgende bouwplan de vergunning verleend op:

* 6-9-2006, Molenveldsingel 11: plaatsen van een dakraam en dakkapel.

Vrijstelling voorschriften bestemmingsplan en Verleende bouwvergunning ex. Artikel 19 lid 3 WRO
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen vrijstelling verleend van de voorschriften van het bestemmingsplan en bouwvergunning verleend op:

* 4-9-2006, Notenstraat 10: plaatsen van een dakopbouw.
* 5-9-2006, Magnolialaan 12: plaatsen van een dakopbouw.
* 5-9-2006, Magnolialaan 10: plaatsen van een dakopbouw.

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstand (subcommissie) te Doesburg
De eerstvolgende zitting van de rayonarchitect van de welstandscommissie is gepland op vrijdag 15 september vanaf 9.00 uur in het stadhuis van Doesburg. Tijdens deze openbare zitting zullen de nieuw ontvangen bouwplannen en andere verzoeken aan de rayonarchitect van de welstandscommissie worden voorgelegd.
De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

OVERIGE VERGUNNINGEN

Kapvergunningen
De volgende kapaanvrage is ontvangen en ligt ter inzage:
* Van Brakellaan 46: een berk, ontvangen 5 september.

Voor de volgende bomen is een kapvergunning verleend:
* Molengaarde 18-20: twee iepen, verstuurd 5 september, zonder herplantplicht.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

OVERIGE MEDEDELINGEN

Het nieuwe rijbewijs (NRD)
Op 1 oktober 2006 wordt het nieuwe rijbewijs ingevoerd. Het betreft een creditcard formaat model dat centraal in Nederland door de Sdu in Haarlem gefabriceerd wordt. Wat verandert er voor u?
* Geen klaar-terwijl-u-wacht-service meer.
* Het rijbewijs kan pas na pas na vijf werkdagen persoonlijk worden opgehaald.

* Het wordt mogelijk een spoedaanvraag te doen. Dat kost 40,00 extra, maar dan kan het rijbewijs in de meeste gevallen de volgende werkdag worden afgehaald. (Voor 12.00 uur aanvragen)
* Zowel voor de aanvraag van een verklaring van rijvaardigheid als voor het naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) opsturen van een eigen verklaring (medische verklaring van geschiktheid) heeft u geen uittreksel uit de GBA meer nodig.
* De zogeheten eigen verklaring is bij het Publieksbureau verkrijgbaar en kost 24,80.

* U hoeft geen verklaringen meer mee te nemen naar het stadhuis om rijvaardigheid en geschiktheid aan te tonen.
* U hoeft slecht één recente, goedgelijkende kleurenpasfoto die recht van voren is genomen, in te leveren. De pasfoto moet aan dezelfde eisen voldoen als die voor paspoort of identiteitskaart gelden. Zie voor informatie over pasfotos onze website of www.paspoortinformatie

* De RDW stuurt u ruim van tevoren een herinneringsoproep om uw rijbewijs te laten vernieuwen.

* De prijs van het nieuwe rijbewijs bedraagt 28,85.
* Wanneer u uw rijbewijs door diefstal of verlies kwijt bent, moet u altijd een proces verbaal laten opmaken bij de politie in Nederland. Zonder dit proces verbaal kunt u geen nieuw rijbewijs aanvragen.

* Voor overige vragen betreffende de rijvaardigheid, de medische geschiktheid en de daarmee samenhangende eisen, kunt u zich wenden tot het regiokantoor van het CBR in Arnhem of uw rijschool.

Belangrijk:
In verband met de landelijke omschakeling kunnen er op vrijdag 29 september geen rijbewijzen uitgegeven worden. Donderdag 28 september is de laatste dag dat u een oud model rijbewijs kunt verkrijgen. De levertijd van het nieuwe rijbewijs bedraagt een week. Komt dus ruim van tevoren een nieuw document aanvragen om te voorkomen dat u een aantal dagen zonder geldig rijbewijs zit. Indien u in zon geval toch rijdt kan dit soms vergaande consequenties hebben. (o.a. verzekeringstechnisch). Bent u beroepsmatig actief, bijvoorbeeld internationaal chauffeur, en bent u geregeld in het buitenland, vraag dan ruim voor de verloopdatum van uw oude rijbewijs een nieuw document aan. U krijgt het oude nog geldige rijbewijs retour en kunt het nieuwe document ophalen als u weer in Nederland bent. (Uiteraard voor de vervaldatum van het oude rijbewijs) . U zit dan nooit zonder geldig document.
(N.B. Houdt u bij het aanvragen van groot rijbewijs ook rekening met het feit dat u vooraf door een arbo-gecertificeerd arts gekeurd moet worden !)
Meer bijzonderheden over het nieuwe rijbewijs vindt u op internet: www.rdw.nl of www.doesburg.nl
Ook kunt u bellen met het Publieksbureau, 0313-481390.

STAND VAN ZAKEN WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING In verband met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) per 1 januari 2007 is de gemeente Doesburg druk bezig met voorbereidingen te treffen om met de uitvoering van de Wet te kunnen starten.
Op 15 juni vorig jaar hebben wij een informatieve bijeenkomst gehouden waarvoor een groot aantal voor Doesburg werkende organisaties en instellingen op het terrein van de zorg uitgenodigd werden. In het jaar na die bijeenkomst is er veel te doen geweest over de ontwerpwet. Uiteindelijk is de Wet op 27 juni jl. aanvaard door de Eerste Kamer en zijn de gemeenten vanaf 1 januari 2007 daadwerkelijk verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan.

Samenwerking KAN-Noord gemeenten
Er wordt in de regio intensief samengewerkt door de KAN-Noordgemeenten (Arnhem-Renkum-Rheden-Rozendaal-Doesburg-Zevenaar-Westervoort-Rijnwaar den-Lingewaard en Overbetuwe). De bedoeling is om wat de zorg- en dienstverlening aan de burgers betreft, te komen tot een gelijksoortige aanpak. Daarbij is het uitgangspunt om de overgang van AWBZ-voorzieningen naar Wmo zo beleidsarm mogelijk te houden, dat wil zeggen dat de verlening van de huishoudelijke hulp zoveel mogelijk onder dezelfde voorwaarden zal worden voortgezet. Dat geldt eveneens voor de toekenning en verstrekking van Wvg-voorzieningen. Het jaar 2007 geldt daarbij als overgangsjaar.

Aanbesteding
Beknopte informatie over de Europese aanbesteding van huishoudelijke hulp is inmiddels op de gemeentelijke website geplaatst.

Klankbordgroep
In het najaar zal in de KAN-Noord-gemeenten meer vorm worden gegeven aan de communicatie met de burgers. Op lokaal niveau in Doesburg is een klankbordgroep samengesteld. Deze groep bestaat uit individuele burgers die hun sporen in het maatschappelijk verkeer hebben verdiend en diverse maatschappelijke instellingen zoals de Stichting Gehandicapten Raad Doesburg. Gemeentelijke beleidsvoorstellen en aanpalende regelingen in het kader van de Wmo zullen met die klankbordgroep worden besproken. De eerste bijeenkomst van deze groep heeft op dinsdag 5 september jl. plaatsgehad.

Vrijwilligers en mantelzorg
Door een extern adviseur is op verzoek van het college een nota vrijwilligersbeleid in het kader van de Wmo opgesteld. Voor het welslagen van de Wmo is een goede infrastructuur van vrijwilligers en mantelzorgers noodzakelijk.

Conceptverordening
Er is een conceptverordening opgesteld, waarin de basisvoorwaarden voor verstrekking van voorzieningen per 1 januari 2007 zijn vastgelegd. Zonder verordening kan geen aanvang worden gemaakt met de uitvoering van de Wmo. Aangezien de conceptverordening niet volledig kan zijn voor wat betreft de precieze omschrijving van de soort voorzieningen en de hoogte van financiële tegemoetkomingen is het nodig om in aanvulling daarop een gemeentelijk Besluit Maatschappelijke Ondersteuning en een Verstrekkingenboek Maatschappelijke Ondersteuning op te stellen. Dit zal de komende maanden gebeuren.

De conceptverordening zal voor 1 oktober 2006 ter vaststelling aan de gemeenteraad worden voorgelegd om daadwerkelijk per 1 januari 2007 tot uitvoering van de Wmo te kunnen overgaan. Aan de SGRD en de raadscommissie Onderwijs & Welzijn is daarover nader advies gevraagd. De betreffende commissievergadering is op 12 september 2006. Na de vaststelling door de raad worden de stukken op grond van de Algemene wet bestuursrecht nog gedurende een periode van vier weken ter inzage gelegd.

Zorgloket
Momenteel wordt er intern gesproken over het zorgloket. Waar en hoe zal dit loket worden ingericht? En in hoeverre kan men de burger van dienst zijn?
Tot zover de stand van zaken wat betreft de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Wij houden u op de hoogte van de komende ontwikkelingen. Heeft u tussentijds dringende vragen omtrent de Wmo dan kunt u contact opnemen met: Juliette Vree, telefoonnummer 0313 481341.

BIJEENKOMST HERONTWIKKELING LOCATIE SCHOOL DE BONGERD Op donderdag 21 september a.s. willen wij met belangstellenden en belanghebbenden discussiëren over de locatie School De Bongerd aan de Armgardstraat te Doesburg. Een bouwkundig onderzoek heeft uitgewezen dat forse investeringen nodig zijn om het gebouw op een goede en verantwoorde manier te kunnen blijven exploiteren.

Op deze avond zullen de onderzoeksresultaten worden gepresenteerd en zal de heer J. Jansen van Jansen Bouwkundig Adviseurs te Westervoort hierop een toelichting geven.
Namens ons college zullen de wethouders F. Hofman en W. Bouman aanwezig zijn.

De volgende stellingen zullen met de aanwezigen worden besproken:
1. Behoud van De Bongerd moet budgettair neutraal kunnen plaatsvinden. Activiteiten in De Bongerd mogen niet leiden tot een structurele lastenverhoging.

2. Voortgezet gebruik van De Bongerd betekent investeren in constructieve veiligheid.

3. Activiteiten in De Bongerd mogen niet concurreren met activiteiten die elders in de stad worden uitgevoerd.

4. Er moet in ieder geval een peuterspeelzaal in de buurt blijven.
5. Eventueel vervangende nieuwbouw mag niet ten koste gaan van het nu aanwezige openbare groen.

De meningen van de aanwezigen zullen worden betrokken in de besluitvorming.
Wanneer u aanwezig wilt zijn op deze avond en mee wil denken en praten over deze locatie, bent u van harte welkom. Wij willen u in verband met het organiseren van deze avond vragen om uw komst uiterlijk 20 september 2006 telefonisch door te geven aan: mevrouw W. Dwars, (aanwezig: ma., di. en do.) telefoonnummer: 481305 of mevrouw A. Verhoeven,(aanwezig: maandagochtend, woensdagochtend en do.) telefoonnummer: 481364 of per e-mail Annemarie.verhoeven@doesburg.nl

De bijeenkomst op 21 september 2006 zal worden gehouden in de burgerzaal van het stadhuis van Doesburg, begint om 19.30 en zal eindigen omstreeks 21.30 uur.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de heer A. van Buren van het Cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, telefoonnummer: 481365.