Ingezonden persbericht
persbericht
Leiden, 21 augustus 2006
Viering Ethiopisch Nieuwjaar in Volkenkunde
Op zondag 10 september viert Museum Volkenkunde samen met de Ethiopische gemeenschap het begin van het Ethiopische jaar 1999. Voor alle bezoekers belooft het een bijzondere dag te worden want er is een uitgebreid activiteitenprogramma rondom het thema Ethiopië met informatiestands, workshops Ethiopische dans en een presentatie van de koffieceremonie.
Het programma
12.00 17.00 uur informatiemarkt
13.00 13.30 uur koffieceremonie
14.00 - 15.00 uur inloopworkshop Ethiopische dans
15.00 15.30 uur koffieceremonie
15.30 - 16.00 uur inloopworkshop Ethiopische dans
In het informatiecentrum staat een tekenhoek opgesteld. Alle kinderen zijn welkom om daar hun nieuwjaarstekening te maken.
Gregoriaanse kalender
De meeste landen, ook Nederland, hebben hun jaar ingedeeld volgens de zogenaamde Gregoriaanse kalender. In 1582 wijzigde Paus Gregorius XIII de toen gangbare Juliaanse kalender (ingevoerd door de Romeinse keizer Julius Caesar) omdat deze kalender onvoldoende rekening hield met de draaiingen van de aarde om de zon. Zo liep de Juliaanse kalender elke duizend jaar ongeveer 7 dagen voor. Paus Gregorius corrigeerde dat door enkele schrikkeljaren af te schaffen.
Koptische kerk
Ook christelijk Ethiopië verwerkte de nieuwe inzichten van de Gregoriaanse kalender. Maar omdat de Ethiopische Kerk al vanaf de vierde eeuw verbonden was aan de Egyptische Koptische Kerk, hielden de Ethiopische bisschoppen de maand- en dagindeling van de Koptische Kerk aan. Zo loopt het Ethiopische jaar van 11 september tot en met 10 september en worden de 365 dagen verdeeld over 12 maanden van 30 dagen en een dertiende maand van 5 of 6 dagen.
Geboorte van Jezus
Het is nog ingewikkelder: de Ethiopische jaartelling loopt 8 jaar achter vanwege een verschil van mening tussen de Ethiopische Orthodoxe Kerk en de Rooms-katholieke Kerk over het jaar waarin Jezus is geboren. Dit jaar, het jaar 0, is berekend door de 6de-eeuwse abt Dionysius Exiguus. Niet iedereen was het hier dus mee eens. Ook zijn er verschillende opvattingen over het tijdstip van de schepping van de aarde. Volgens de Ethiopische Kerk is de aarde 5500 voor de geboorte van Christus ontstaan en leeft de mensheid nu dus in het jaar 7498.
Ethiopisch horloge
Naast deze bijzondere jaartelling heeft Ethiopië ook een andere dagindeling dan de rest van de wereld. Omdat het land aan de evenaar ligt, is de zonsop- en ondergang elke dag ongeveer om 7.00 uur volgens de Europese klok. Zodra het licht wordt, begint men de uren te tellen. Rond lunchtijd is het 6 uur. Na 12 uren begint men weer bij 1. Zonsondergang is om 12.00 uur. Daarna begint men weer bij 1. Middernacht is dus om 6 uur.
Viering Ethiopisch Nieuwjaar in Volkenkunde
Zondag 10 september 2006
Museum Volkenkunde|Steenstraat 1 Leiden |t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl