Iran: Amnesty en HRW stellen zich vragen over dood politieke gevangene


Valliollah Feyz Mahdavi en Akbar Mohammadi

TEHERAN, 20060908 -- Gisteren maakten we bekend dat een nieuwe politieke gevangene, De Heer Valliollah Feyz Mahdavi, van een door het Iraanse regime verboden verklaarde organisatie de Volksmojahedin van Iran, omgekomen is in Iran (zie artikel `Een politieke gevangene vermoord in de gevangenissen van Iran [ iranactua.info/index.php/content/view/1318/58 ]'). Gisteren hebben zowel Amnesty International als Human Rights Watch vragen gesteld over de 2de dood van een politieke gevangene in 5 weken tijd.

HRW schreef: "De dood van een tweede gevangene, in gevangschap voor zijn politieke overtuigingen, op vijf weken tijd toont dat de gezondheid en veiligheid van politieke gevangenen in ergstige gevaar zijn."

Het Iraanse regime verklaarde eerst dat Feyz Mahdavi, 28 jarige sympathisant van de Volksmojahedin van Iran, hartproblemen heeft gehad, en later dat hij zelfmoord heeft gepleegd in de douches van de gevangenis en later nog dat hij omgekomen is het ziekenhuis.

Maar HRW gelooft niet wat gemeld werd. Afgevaardigde directeur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika Joe Stork zei: "Iraanse gevangenisambtenaren hebben een record in het geven van valse informatie over het lot van politieke gevangenen."

Amnesty vraagt ook voor een dringende onderzoek en vraagt daarbij dat `gevangene regelmatige ontmoeting van hun familie en advocaten krijgen en ook medische behandelingen krijgen indien nodig.' Feyz Mahdavi zou al enkele maanden geen contact meer hebben gehad met zijn familieleden en advocaat, omdat hij volgens gevangenisambtenaren `alleen maar nieuws over de gevangenis naar buiten brengt' (luister naar Feyz Valliollah's bericht van mei 2006 klandestien naar buiten gebracht [ www.iranactua.info/audionews/AudioNews_ValiollahFeyzMahdavi.wma ] of klik hier om vertaling ervan te lezen [ iranactua.info/index.php/content/view/1030/73 ]).

Amnesty schreef in een persmededeling: "Valliollah Feyz Mahdavi, een supporter van de Volksmojahedin van Iran (PMOI) werd naar verluidt gearresteerd in 2001 en werd na een onrechtvaardig proces door de Revolutionaire Rechtbank ter dood veroordeeld wegens moharebeh (vijand van God, een veroordeling meestal gegeven aan diegene die beschuldigd zijn van gewapens verzet)."

Vervolgens schreef Amnesty International: "Na berichten in maart 2006 dat hij op dringende risico van executie was, werd er aangekondigd dat zijn doodvonnis tot levenslang gevangschap werd opgezet. Nochtans ontving Valliollah Feyz Mahdavi naar verluidt geen bevestiging, en verklaarde zijn advocaat dat dit nog niet had plaatsgevonden."

Amnesty kwam daarna terug op de contradicties tussen de verschillende berichtgevingen van de mullahs wat één keer over een hartaanval praat, en een andere keer over zelfmoordpoging.



Akbar Mohammadi
Zowel Amnesty als Human Rights Watch vroegen voor een onderzoek. Valliollah Feyz Mahdavi als Akbar Mohammadi waren in hongerstaking en kwamen om het leven tijdens hun hongerstaking. Maar het Iraanse regime ontkende dat zij in hongerstaking waren.

Amnesty schreef: "Sohrab Soleymani, directeur van de gevangenissen van de provincie van Tehran ontkende dat Valliollah Feyz Mahdavi op hongerstaking was. ... Volgens bronnen was hij sinds 26 augustus 2006 in hongerstaking om op hoogte te worden gebracht over zijn statuut, om naar Evin-gevangenis te worden overgebracht en om toegang tot zijn advocaat te krijgen."

HRW schreef: "Akbar Mohammadi, 38 jaar oude studentenactivist, stierf op 30 juli. Zijn familie die zijn lichaam op het tijdstip van zijn begrafenis zagen, zeiden aan HRW dat zij talrijke tekens van martelingen op zijn lichaam hadden gezien. De autoriteiten dwongen de ouders van Mohammadi om hem onmiddellijk te begraven en negeerden hun aanvraag voor een onafhankelijke autopsie. ... Na een maand is er nog geen informatie bekend over zijn doodsoorzaak."

Zowel Amnesty International als Human Rights Watch maken zich zorgen over de toekosmst van andere politieke gevangene die zich nu in de gevangenissen van de mullahs bevinden.


Lees Persbericht van Amnesty International (Engels)
--> web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE130992006?open&of=ENG-IRN

Lees Persbericht van Human Rights Watch (Engels)
--> www.hrw.org/english/docs/2006/09/07/iran14136.htm





IranActua.info