Gemeente Hoogeveen

8 september 2006

Afzender: college van b en w en vv De Weide

Voetballen op kunstgras in Hoogeveen niet gevaarlijk

Voetballen op Hoogeveense kunstgrasvelden is niet schadelijk voor de gezondheid. Dat heeft GGD Drenthe in een advies aan de gemeente Hoogeveen laten weten. Onlangs berichtten verschillende media dat voetballen op bepaalde kunstgrasvelden schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid.

Volgens de berichten zou het gaan om kunstgrasvelden ingestrooid met zogeheten SBR-granulaat: rubberkorrels van vermalen oude auto- en vrachtwagenbanden. Boven deze velden zouden bij warm weer verhoogde concentraties van een stof (nitrosamines) voorkomen die bij zeer langdurige blootstelling een risico kunnen zijn voor de volksgezondheid. Veld 5 van voetbalvereniging De Weide is het enige veld in Hoogeveen dat is ingestrooid met dergelijke rubberkorrels. Daarom heeft de gemeente meteen navraag gedaan bij specialisten van GGD Drenthe. Die hebben laten weten dat er geen sprake is van enig risico. Mocht de verhoogde concentratie van nitrosamines zich ook voordoen op veld 5, dan kan er alleen risico voor de gezondheid zijn bij levenslange permanente blootstelling. Veld 5 kan dus zonder gevaar gebruikt worden.

Inmiddels zijn de leden van vv De Weide per brief door het college van b en w geïnformeerd. Het bestuur van De Weide is opgelucht over de uitslag. Secretaris Henk Baan: âWe waren verontrust over de berichten in de media. Gelukkig kunnen we op ons veld zonder gevaar voetballen.â Ook wethouder Klaas Smid van Sport is blij met de uitslag. âMet dit soort zaken moet je geen enkel risico nemen.â

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet al eerder weten dat kunstgras niet schadelijk is voor de gezondheid. Om alle onzekerheden weg te nemen en goed onderbouwde informatie te krijgen, doet de kunstgrasindustrie in samenwerking met de KNVB en het NOC*NSF een vervolgonderzoek. Ook de ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nemen deel aan dit onderzoek. De resultaten worden in november verwacht. Mocht hieruit blijken dat er toch enig gevaar voor de volksgezondheid is, dan wordt het SBR-granulaat meteen vervangen door korrels zonder nitrosamines, om elk risico te vermijden.

Het rapport van de GGD kunt u hier downloaden (PDF, 9.54Kb) Zie het origineel

---