Ingezonden persbericht
Nr. 6634, 8 september 2006
Europarlementariërs aanschouwen innovatief Utrecht
Vrijdag 8 september bezocht een delegatie van Nederlandse leden van het Europees Parlement (EP) en de vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Nederland, Ludolf van Hasselt, de provincie Utrecht. Het thema 'innovatie' liep hierbij als een rode draad door het bezoek.
Gedeputeerde Europese Zaken Jan Pieter Lokker verwelkomde de delegatie in Media Plaza in de Jaarbeurs in Utrecht. Hij ging in op de relatie tussen Europa en de burgers en de rol die de provincie Utrecht daarbij kan spelen. Hij sprak de wens uit om de zichtbaarheid van Europa in de provincie te vergroten.
Gaming Indrustry
Professor Mark Overmars van de Universiteit Utrecht gaf inzicht over de huidige en toekomstige ontwikkelingen rond de 'Gaming Industry'. Dit is een nieuwe bedrijfstak die wereldwijd enorm aan het groeien is. De Randstad, met in het bijzonder de regio Amsterdam-Utrecht, vormt het centrum van de nationale Gaming Industry. Om ook in de toekomst zowel nationaal als internationaal een belangrijke rol te kunnen vervullen, hebben de overheid, de kennisinstellingen en het bedrijfsleven uit Utrecht de handen ineengeslagen. Hierbij speelt de kennistransfer van kennisinstellingen naar het MKB een belangrijke rol. Met financiële steun van Europa hoopt de Utrechtse Gaming Industry ook in de toekomst een partijtje mee te blazen in deze groeisector.
Innovatief platteland
Na de virtuele spelletjes volgde een bezoek aan fruitgaard de Ossenwaard in Cothen. Hier kreeg de delegatie van EP-leden uitleg over innovatieve plattelandsprojecten die met steun van Europa worden uitgevoerd. Het gaat hier om projecten in het kader van het programma Leader +, dat tot doel heeft bewoners van het platteland aan te zetten zelf met initiatieven te komen om de leefbaarheid van hun omgeving te behouden. De provincie Utrecht heeft hierbij een coördinerende rol.
Zo kunnen bedrijven en instellingen naar de fruitgaard de Ossenwaard komen voor activiteiten op het gebied van teambuilding. Voor de eigenaar van de fruitgaard betekent dit een extra inkomen, waardoor hij zijn relatief kleine fruitgaard kan voortzetten en op het platteland kan blijven wonen. De uit Zeist afkomstige europarlementariër Corien Wortmann-Kool nam meteen de proef op de som en waagde zich aan een 'tractorproef'.