Ingezonden persbericht


Wie is Wie in de Kunstwereld.

Voor de eerste maal is een opsomming gepubliceerd van hen die een stem hebben in de Nederlandse kunstwereld. In de vandaag verschenen eerste editie van 'Wie is Wie in de Kunstwereld' zijn de namen opgenomen van 135 personen die een prominente rol spelen in de Nederlandse kunstwereld. Daarbij een toelichting op de rol die zij spelen.

Wie is Wie in de (beeldende) kunstwereld geeft daarmee een overzicht van de meest invloedrijke en om andere redenen belangrijkste personen die betrokken zijn bij de handel en wandel van Nederlandse kunst. Onder hen Ivo Bouman (directeur kunsthandel), Joop van Caldenborgh (kunstverzamelaar), Edo Dijksterhuis (chef kunst van het Financieele Dagblad), Charles Esche (curator, schrijver), Rudi Fuchs (hoogleraar op de leerstoel Kunstpresentatoren), Jan Pieter Glerum (directeur veilinghuis), Maria van der Hoeven (minister O.C. & W.), Ronald de Leeuw (Hoofddirecteur Rijksmuseum Amsterdam en hoogleraar) en Koningin Beatrix (doordat zij veelvuldig haar affectie met beeldende kunst toont, is zij ambassadrice van de beeldende kunst).

De kunstwereld is breed en diffuus. De politiek, het bedrijfsleven, stichtingen, belangenverenigingen, particulieren, instellingen en andere structuren zijn actief. 'Wie is Wie in de Kunstwereld" geeft een actueel beeld van de belangrijkste betrokkenen. Alle, is onmogelijk, daarvoor verandert er voortdurend te veel. De editie 'Wie is Wie in de Kunstwereld' is dan ook een gelimiteerde opsomming van mensen die om uiteenlopende redenen vandaag van betekenis zijn in de Nederlandse kunstwereld. Het accent ligt daarbij duidelijk op beeldende kunst in de breedst denkbare zin.

Ter verluchtiging van het doorlezen, is tussen de mensen die er in de Nederlandse (beeldende) kunstwereld toe doen, een aantal opmerkelijke feiten vermeld dat in 2006 plaatsvond.

Voor de redactie:


- 'Wie is Wie in de Kunstwereld' is een uitgave van Stichting Kunstweek.